Roditelji kosilice: Fenomen koji se viđa sve više

Lifestyle 24. lip 202408:03 0 komentara
Pexels / Ilustracija

Svaki roditelj ima želju zaštititi dijete od svega lošeg i svake moguće nevolje koja bi ga mogla zadesiti. Osim što to nije moguće, to je gotovo siguran način da postanete roditelj koji svoje dijete pretjerano zaštićuje i ne dopušta mu ni da "diše". Ovakav način roditeljstva nazvan je "roditelji kosilice".

Pretjerano zaštićivanje djece nije dobro jer im se uskraćuje mogućnost da pogriješe, da uče iz svojih iskustava, a sve to im može stvoriti brojne probleme u odrasloj dobi. Kada govorimo o prezaštićivanju djece, obično pomislimo na “helikopter roditelje” koji poput ove letjelice “lebde” nad svojim mališanima i motre na svaki njihov korak.

No, sada se sve više priča o roditeljima kosilicama, koji zapravo imaju sličan stil odgoja kao i roditelji helikopteri, ali su “kosilice” još više uključene u svaki korak svog djeteta i žele mu na sve načine osloboditi put.

Imaju iskrenu želju svom djetetu olakšati život, zaštititi ga od nevolja, izazova, frustracija i općenito nisu spremni da njihov mališan napravi bilo kakvu pogrešku ili doživi neuspjeh, piše Very Well Parenting.

Samo neke od negativnih posljedica koje to može ostaviti na dijete su pasivnost, nemotiviranost, nesamostalnost, problemi s pronalaženjem prijatelja, nesposobnost preuzimanja odgovornosti za svoje postupke.

Dakle, roditelji kosilice iz ljubavi štite svoju djecu i odlučuju o svakom njihovom koraku, ali to nije dobro za njih. Kako i sami ne biste postali takav roditelj, pročitajte kako se prepoznaju roditelji kosilice.

Djetetu biraju prijatelje

Naravno, roditeljima je bitno s kim se dijete druži, ali ako oni doslovno biraju svoje prijatelje i određuju s kim se mogu družiti, to je jedan od znakova da pretjerano štite dijete ili da idu prema tome.

Rješavaju djetetove sukobe

Dođe li dijete u sukob s nekim od vršnjaka, “roditelji kosilice” odmah uskaču u rješavanje, ne dajući djetetu priliku da se brani ili pregovara.

Uvijek su na djetetovoj strani

Činjenica je da bi roditelji trebali podržati svoju djecu, ali ako su na strani svog mališana kada se prema nekome loše ponaša, ne uče ga da bude odgovoran za svoje riječi i postupke.

Rade zadaću umjesto djeteta

Ne samo da “roditelji kosilice” provjeravaju djetetovu zadaću ili mu pomažu u nečemu što ne razumiju, oni zapravo rade zadaću umjesto njih, prenosi zadovoljna.rs.

Zahtijevaju poseban tretman

“Znam da su takva pravila, ali možda biste mogli napraviti iznimku”, kažu ovi roditelji u želji da za svoje dijete pronađu nešto bolje u školi, kazalištu, domu zdravlja… kako bi njihovom mališanu u svakom trenutku bilo što ugodnije.

Naravno, postoje situacije kada roditelji itekako trebaju biti “kosilice”, a to su situacije koje dijete još uvijek ne može samo riješiti, već mu treba pomoć. Jasno je i da ćete ponekad utjecati na djetetov krug prijatelja, ako mislite da mu, primjerice, s nekim vršnjacima nije ugodno ili da to nije dobro za njegovu sigurnost.

No, ako imate ogromnu želju svakodnevno sudjelovati u svakom koraku i trenutku svog djeteta, možda je vrijeme da nešto promijenite i svom mališanu postupno date više slobode.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!