Što se smije, a što ne kad želite privući pažnju konobara?

Lifestyle 19. lis 202309:51 0 komentara
Vadym Drobot / Alamy / Alamy / Profimedia

Nerijetko ljude u restoranima frustrira usluga i ponašanje konobara, ali prije nego se posve razljutite, razmislite kako ste se vi ponijeli i jeste li se držali nekog općeg bontona.

Neprofesionalni konobar može iskustvo uživanja u obroku van kuće učiniti krajnje neugodnim. Premda se takve stvari ne bi trebali događati, ponekad i gosti reagiraju pretjerano.

Postoji nekoliko stvari koje možete učiniti kako biste konobaru olakšali posao, a tako ćete uslugu uvijek dobiti uz osmijeh.

Što se smije?

Podizanje ruke

Ovo je prilično jednostavan način za privlačenje pažnje konobara. Pritom treba obratiti pažnju na to da ste u vidokrugu konobara. Ne morate se puno suzdržavati, posebno ako se nalazite u gužvi.

Doznajte ime svog konobara

Konobari puno više vole kad ih se zove imenom, nego primjerice nepristojnim puckanjem prstiju. Potrudite li se oko toga, nesumnjivo će vam prilaziti brzo i pridavati više pažnje.

Razgovarajte s voditeljem restorana

Konobar trebao dati sve od sebe da se gosti osjećaju ugodno u restoranu. Ako kao stalni posjetitelj restorana mislite da vas konobar ne poštuje ili vas namjerno zanemaruje, porazgovarajte s voditeljem restorana.

Ponašajte se prema konobaru s poštovanjem

Ako želite uslugu koju očekujete, nemojte biti nepristojni prema osoblju. Poštujte bonton i potrudite se ne raditi greške koje bi mogle uvrijediti konobara.

Što se ne smije?

Ne pretpostavljajte da konobar radi nešto drugo

Ako pokušavate započeti razgovor dok vam konobar puni čašu vode, pazite o čemu razgovarate. Pazite da ne započinjete temu koja bi ga mogla uvrijediti. Dobar primjer je pitati kakav mu je dan, a loš primjer su pitanja o njihovom poslu.

Zapamtite da nitko ne poznaje jelovnik bolje od konobara

Konobari obično znaju što s jelovnika kupci najviše naručuju, a što najmanje. Ako trebate stručno mišljenje o tome što naručiti, pitajte konobara. Kad vam daju savjet, ignoriranje je nepristojno pa ako morate, pristojno odbijte prijedlog, ali neka osjete zahvalnost za savjet, piše Cookist.

Nemojte ostaviti jako neuredan stol

Uobičajeno ostaviti ponešto na stolu kad završite s jelom, ali pripazite što ostavljate. Stvari kao što su korištene maramice za brisanje nosa ili korištene maske za lice prelaze granice onoga što je primjereno ostaviti za sobom pa to izbjegavajte jer se smatra nepristojnim.

Nemojte biti prebliski

Neki ljudi imaju averziju prema dodirima nepoznatih osoba. Dodirivanje konobara treba biti posljednja opcija dozivanja. Koliko god bilo primamljivo, oduprite se porivu jer se smatra nepristojnim.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!