Oglas

SAVRŠENSTVO OKUSA

Tri genijalna trika talijanske kuharice za umak od rajčice. Isprobajte i oduševite se i vi

author
N1 Info
05. srp. 2025. 07:44
umak od rajčice Pixabay
Pixabay / ilustracija

Domaći umak od rajčice trebao bi biti gladak i baršunast, savršeno obavijajući tjesteninu, bez nadjačavanja ostalih okusa u jelu.

Oglas

Roberta d’Elia, glavna kuharicau restoranu Pasta Evangelists, upravo to postiže ovim receptom koji je jednostavan za pripremu u samo 15 minuta i dovoljan za šest porcija, piše Express.

Tri najvažnija savjeta kuharice Roberte odnose se na zrelost, pečenje i svježinu, a svaki od njih pojačava prirodnu slatkoću i dubinu okusa rajčice. "Rajčice su najbolje za kuhanje kada su blago prezrele", savjetuje ona, a sporo pečenje dodatno pojačava njihov okus. Najvažnije od svega, upozorava da se rajčice ne čuvaju u hladnjaku: "Za bogatiji okus, kupite (ili uzgojite!) svježe rajčice i pripremite ih čim ih imate."

Recept za sporo pečeni umak od rajčice

Sastojci:

  • 1 kg zrelih rajčica s peteljkom, prepolovljenih i bez peteljke
  • 4 češnja češnjaka, zgnječena
  • 2 žličice smeđeg šećera (demerara)
  • 2 žlice koncentrata rajčice
  • 2 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • šaka svježeg bosiljka, grubo nasjeckanog
  • sol i svježe mljeveni crni papar

Postupak:

  1. Zagrijte pećnicu na 190 °C.
  2. U veliki pleh za pečenje složite prepolovljene rajčice s prerezanom stranom prema gore u jednom ravnomjernom sloju.
  3. Zgnječene češnjeve češnjaka utisnite među rajčice tako da tijekom pečenja otpuste aromu.
  4. Po vrhu lagano pospite šećer, dodajte prstohvat soli i malo svježe mljevenog papra.
  5. Koncentrat rajčice rasporedite žlicom po cijeloj površini, a zatim sve prelijte s nekoliko dobrih mlazeva maslinova ulja.
  6. Stavite pleh u pećnicu i pecite otprilike jedan sat, ili dok rajčice ne postanu mekane i lagano zapečene na rubovima. Počnite provjeravati već nakon 40 minuta kako ne bi zagorjele.
  7. Nakon pečenja izvadite iz pećnice, pospite nasjeckanim bosiljkom i vilicom lagano zgnječite rajčice kako biste dobili bogat, zrnast umak.

Najbolje ga je poslužiti prelivenog preko svježe kuhane tjestenine – Roberta d’Eliapreporučuje orecchiette za autentični dašak regije Apulije – i posutog s malo naribanog Parmigiano Reggiana.

Teme

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare

Pratite nas na društvenim mrežama