Deset pasmina pasa koje je najlakše dresirati

Ljubimci 10. lip 202421:01 1 komentar
N1

Ove pasmine je najlakše dresirati što čini njihov prijelaz u vaš dom mnogo lakšim.

Border Collie

Uzgajani da budu bistri i energični, svoje su svoje ime dobili po graničnom području Škotske, gdje je pasmina razvijena, i škotskoj riječi za psa ovčara: collie. Ovi agilni, inteligentni psi su super sportaši kada je u pitanju čuvanje stada.

Imajte na umu da ovoj pasmini treba posvetiti puno vremena, pažnje i aktivnosti. Međutim, to se svakako isplati jer su jedna od najodanijih pasmina pasa, piše Reader’s Digest.

Njemački ovčar

Psi vodiči za slijepe, službeni psi, psi čuvari i pastirski psi često imaju jednu zajedničku stvar – oni su njemački ovčari. Ova pasmina je jedna od najlakših za dresuru – kako za posao, tako i za obiteljski život, kaže dr. Mary Burch, stručnjakinja za ponašanje životinja. Nije ni čudo što su jedna od najpopularnijih pasmina. Budući da imaju snažan zaštitnički instinkt, važno ih je istrenirati rano, kako ne bi uočili prijetnju tamo gdje je nema.

Labrador retriver

Osim što ih je jednostavno dresirati, labrador retriveri su poznati po svojoj druželjubivoj, društvenoj i razigranoj osobnosti.

Ipak, morat ćete biti oprezni sa štencima. Važno je zapamtiti da su štenci po prirodi znatiželjni i da se lako mogu upustiti u razne nestašluke, poput gutanja stvari koje ne bi smjeli. Takvo ponašanje više je nego samo neugodno – može biti opasno po život. Htjet ćete naučiti svoje pse da “ostave” ili ignoriraju nešto što ne želite da pokupe.

Zlatni retriver

Zlatni retriveri koji se smatraju sportskim psima su sretni, prijateljski raspoloženi i inteligentni. Njihova pohvalna poslušnost čini ih jednom od pasmina s najboljim ponašanjem koju je najlakše dresirati. Također su izvrsni službeni i terapijski psi i jedni su od najboljih pasa za starije osobe. Izvorno uzgajani da dohvate oborene vodene ptice za lovce, evoluirali su u prekrasne obiteljske pse. Budući da su puni ljubavi i žele ugoditi, dobro reagiraju na verbalne pohvale i vrijeme za igru.

Border terijer

Sretni, nježni border terijeri vole raditi, što je dobar slutnja za obuku poslušnosti. Dobre su naravi, privrženi i lako ih je dresirati. Također izvrsni na događajima Earthdog – nenatjecateljskim testovima osmišljenim za procjenu lovačke sposobnosti psa. Američki kinološki klub preporučuje treniranje vašeg šteneta graničnog terijera za Earthdog događaje postavljanjem jednostavnog labirinta od kartonskih kutija u vašem dvorištu.

Sasvim je u redu ako vam je cilj jednostavno da vaš pas hoda na uzici bez povlačenja.

Pudlica

Uz visoku razinu inteligencije, atletsku prirodu i urođenu želju za druženjem, pudlice vrlo brzo uče i vole izazov ne samo treniranja već i učenja novih trikova i igara. Ipak, potrebna im je česta mentalna i fizička stimulacija, stoga dajte svojoj pudlici puno igračaka, poput puzzle zdjelica za hranjenje.

Doberman

Veličanstveni doberman poznat je po tome što je jedan od pasa koje je najlakše dresirati. Ove njemačke pse izvorno je sredinom 1800-ih razvio Herr Louis Dobermanm, njemački poreznik koji je trebao hrabrog psa da ga zaštiti dok je imao obilaske. Dobermani su kasnije prerasli u policijske pa vojne pse, a kasnije i u pratioce. Poznati su po tome što su odani, hrabri, pouzdani i inteligentni, a iako im je potrebno mnogo obogaćivanja i vježbe, zadovoljni su i maženjem na kauču.

Velški korgi

Ova pasmina je inteligentna i hitra, s urođenom prirodom za stado i rad. Kao takvi, spremni su za dresuru. Kombinirajte to s njihovom neustrašivom prirodom i ne čudi da su korgiji uvijek zainteresirani za isprobavanje novih stvari ili učenje igara. Iako mogu biti jake volje, redovito treniranje i izlaganje mnoštvu novih okruženja pomoći će vašem korgiuju da postane poslušan, dobro prilagođena i da zna s djecom.

Šetlandski ovčar

Ovi psi su energični i spremni na nove izazove, pa će im najbolje odgovarati veliko dvorište ili mnogo dugih šetnji. Također su ljubazni, razigrani i puni ljubavi, ostajući vjerni cijeli život. Poznati su po tome što su vrlo osjetljivi, stoga naučite svojeg šetlandskog ovčara osnovama tako da budete nježni i dajući puno pozitivnog potkrepljenja. Oni su možda jedni od pasa koje je najlakše dresirati, ali ključ uspjeha za to je smirenost.

Papilon

Iako se ovi sićušni štenci mogu činiti krhkima, zaista vole vježbati i igrati se. Štence papillona možete trenirati da rade gotovo sve, a ovi živahni, popularni ljubimci napreduju uz mentalnu stimulaciju i rad. Pokušajte ih trenirati da izvode zabavne trikove ili sudjelujte u sportovima za pse, kao što su tečajevi agilityja s preponama za preskakanje i motkama za provlačenje.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare