Uznemirujuće: I u školama eskalira veliki problem današnjice

Svijet 27. srp 202308:07 0 komentara
Unsplash / Ilustracija

Agencija UN-a za obrazovanje, znanost i kulturu (UNESCO) upozorila je u svom izvješću da pretjerano oslanjanje na tehnologiju u obrazovanju može biti neproduktivno ili čak štetno ako ometa stjecanje osnovnih vještina poput čitanja.

Učenici moraju učiti o tehnologiji u svijetu, ali pritom učitelji trebaju paziti da ne koriste pretjerano “pomodna tehnološka” sredstva u nastavi, upozorio je UNESCO u svom izvješću u srijedu.

Dodaje i da postoji malo čvrstih dokaza o dodanoj vrijednosti digitalne tehnologije u obrazovanju.

U izvješću UNESCO snažno upozorava protiv tehnologije prilikom stjecanja tradicionalnih ključnih vještina koje bi zapravo mogle pomoći djeci da izbjegnu neke od zamki modernog digitalnog svijeta.

Primjerice, učenici s razvijenom vještinom čitanja puno su otporniji na prijevare putem elektroničke pošte, rekao je Manso Antoninis, glavni autor izvješća UNESCO-a, prenosi AFP.

“Ako naučite dobro čitati, čitati radi smisla, to vas čini i bolje pripremljenim za snalaženje u digitalnom svijetu, a to često zaboravljamo”, dodao je Antoninis.

Tehnologija u učionici “može imati štetan utjecaj ako je neprimjerena ili pretjerana”, navodi se u izvješću.

Antoninis je također rekao da je 20 godina nakon uvođenja prijenosnih računala u škole jasno da su takve politike uspješne samo ako se kombiniraju sa čvrstim pedagoškim okvirom.

Međutim, samo je “nekoliko zemalja bilo dovoljno strpljivo i imalo dovoljno energije da ide u tom smjeru”, istaknuo je Antoninis, upozorivši da “nije dovoljno samo razdijeliti uređaje”.

Istodobno, UNESCO je primijetio i rastući trend zabrane pametnih telefona u učionicama.

Svaka četvrta zemlja već je u tom smjeru usvojila zakone i propise.

“Prisutnost telefona u učionici može biti vrlo uznemirujuća”, rekao je Antoninis.

Zabrana pametnih telefona u školama, čak i u liberalnim zemljama poput Nizozemske bila je “zanimljivo i iznenađujuće otkriće” za istraživače UNESCO-a, dodao je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok