Arheolozi u Izraelu otkrili natpis star 1500 godina: “Krist, rođen od Marije”

Znanost 21. sij 202114:43 > 14:54 1 komentar
Tzachi Lang/Israel Antiquities Authority

U sjevernom Izraelu otkriven je starogrčki natpis "Krist, rođen od Marije" star 1.500 godina, priopćila je Izraelska uprava za starine, a prenose izraelski mediji.

Arheolozi su otkrili urezan natpis na ulazu u velebnu zgradu iz bizantskog ili ranoislamskog razdoblja ukrašenu mozaikom i geometrijskim dizajnom. Do otkrića je došlo tijekom iskopavanja koje su vodili Tzachi LangKojan Haku prije planirane izgradnje ceste u selu Taiba u dolini Jezreel.

VEZANE VIJESTI

Prema priopćenju za medije, “(starogrčki) natpis pozdravlja one koji ulaze i blagoslivlja ih. Stoga je jasno da je zgrada crkva a ne samostan – crkve su pozdravljale vjernike na ulazu dok samostani uglavnom nisu.”

“Nismo znali što očekivati prije radova, ali znali smo da je to područje na kojemu su otkriveni arheološki ostaci”, rekla je arheologinja Yardenna Alexandre za list Jerusalem Post.

“Kad smo naišli na taj natpis, znali smo da imamo crkvu”, dodala je.

Riječi “Krist rođen od Marije” često su se koristile na početku dokumenata ili drugih tekstova kao blagoslov i zaštita od zla.

“Kao blagoslov, taj natpis je morao biti na ulazu u crkvu gdje su ga ljudi mogli vidjeti”, rekla je Alexandre.

Regija doline Jezreel (u sjevernom okrugu Izraela) svjedoči o drevnom kršćanskom životu.

“Ovo je prvi dokaz postojanje bizantske crkve u selu Taiba i dodatak drugim nalazima koji svjedoče o aktivnostima kršćana koji su živjeli u toj regiji”, rekao je dr. Walid Atrash iz Izraelske uprave za starine.

Taiba je bila kršćansko selo u bizantskom razdoblju (5. do 7. st.) a kasnije je postala mjesto križarske utvrde.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare