Uskrs nije potpuno bez čokoladnih jaja. No prema riječima stručnjaka, djeca jedu puno više šećera od preporučene količine, a Uskrs ne bi trebao biti izgovor za pretjerivanje.
Nutricionistica Pauline Cox upozorila je da prekomjerna konzumacija šećera može dovesti do mnoštva problema za djecu i odrasle, pa roditelji moraju biti oprezni tijekom Uskrsa.
“Previše šećera u prehrani naše djece ne samo da povećava rizik od ozbiljnih kroničnih zdravstvenih problema kao što je dijabetes tipa 2, već i od problema u ponašanju i karijesa”, istaknula je za Fabulous.
Njezina kolegica Rachel Kettlewell, inače stručnjakinja za dječju prehranu, navodi da hranu ne treba označavati kao lošu, već pronaći ravnotežu, prenosi Index.
“Broj pretile djece raste. Uskrs je fantastična prilika za poučavanje djece o tome što je u hrani koju jedu, odakle ona dolazi i utjecaju različitih izbora hrane na njihova tijela”, naglašava Kettlewell.
Koliko bi djeca smjela pojesti čokolade?
Prema Cox, hrana klasificirana kao bogata šećerom sadrži preko 22.5 grama šećera na 100 grama, dok hrana s niskim sadržajem šećera ima manje od 5 grama.
Drugim riječima, tipično uskršnje čokoladno jaje od 500 grama sadrži 56 grama šećera u 100 grama.
Prema smjernicama Nacionalne i zdravstvene službe velike Britanije, djeca u dobi od 7 do 10 godina ne bi trebala pojesti više od 24 grama šećera dnevno. Za djecu u dobi od 4 do 6 godina preporuka je da dnevni unos šećera ne prelazi 19 grama, dok za djecu mlađu od 4 godine ne postoje smjernice, ali se preporučuje da izbjegavaju pića zaslađena šećerom i hranu s dodatkom šećera što je više moguće.
Stoga, u redu je počastiti se čokoladom, ali u umjerenim količinama.
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Budi prvi koji će ostaviti komentar!