Pet stvari koje nikada ne biste trebali reći djetetu

majka i dijete, kćerka, svađa obitelji, roditelj, mama
Izvor: Pexels / ilustracija

Neke stvari koje govorimo djetetu će im se trajno urezati u pamćenje i mogu imati utjecaj na njihov razvoj i odrastanje. Zbog toga je izuzetno važno kako komunicirate s djecom.

Iako nam se čini da su neke stvari koje izgovoramo sasvim normalne i obične, djeca ih mogu doživjeti drugačije, a bitna je i ton i način na koji se izražavate. Ovo je pet stvari koje nikada ne biste trebali reći djetetu.

“Ne možemo to priuštiti”

Ne želite da vaše dijete misli da novac može ograničiti njihove snove i težnje. Umjesto toga, potaknite ih da se sami potrude za ono što žele. Pokažite im koja je vrijednost nova i kako ga je teško zaraditi te će djeca tako od rane dobi početi razvijati ispravne i pametne financijske odluke i navike.

VEZANA VIJEST

“Sve radim za tebe”

Ako izgovorite tu frazu, djeca se mogu osjećati kao da to činite iz dužnosti, a ne iz ljubavi. Roditeljska ljubav trebala bi biti bezuvjetna i sve što radite za njih bi trebalo biti iz ljubavi.

“Ne ponašaj se tako djetinjasto”

Sasvim je u redu da se dijete ponaša kao dijete i u redu je da rade greške, da plaču. Roditelji nekad mogu biti malo pregrubi prema djeci ako im kažu da se prastanu ponašati kao djeca ili da su djetinjasta.

“Nikad to ne bi mogao/la napraviti”

Ovo je najgora stvar koju možete reći svom djetetu. Zbog takve izjave dijete će se osjećati nekompetentno, nesposobno i nedovoljno za niz stvari. To može ograničiti njihove talente čak i u onim stvarima oko kojih su bili samouvjereni. Roditelji trebaju motivirati djecu i slaviti njihove uspjehe.

Bilo što loše o partneru

Bez obzira na sve, roditelji ne bi trebali govoriti negativne stvari o partneru ispred djece, piše Pinkvilla. Pokušajte izbjegavati svađe ispred djece ili grubo raspravljati s partnerom. Djeca trebaju osjećati ljubav i vjerovati da će se stvari riješiti.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar