Vježbe nakon carskog reza: Najbolji primjeri i kada ih možete početi izvoditi?

Majka i dijete 21. ruj 202115:48 0 komentara
Shutterstock

Oporavak nakon poroda individualan je kod svih žena, a svima se preporučuje prakticiranje vježbi nakon carskog reza ubrzo nakon poroda.

Riječ je o laganim vježbama koje se mogu izvoditi još u bolnici, a koje za cilj imaju ubrzavanje oporavka i olakšavanje tegoba nakon carskog reza. Vježbe mogu biti za disanje, cirkulaciju i fleksibilnost. S obzirom na to da u Hrvatskoj praksa francuskog carskog reza koji je mnogo manje invazivan i omogućava brzi oporavak još nije postala uobičajena, vježbe nakon carskog reza bit će odličan način za oporavak.

Zašto su potrebne vježbe nakon carskog reza?

Za vrijeme trudnoće, ali i nakon poroda u ženskom tijelu dolazi do brojnih anatomskih, hormonalnih i fizioloških promjena koje mogu biti vrlo nelagodne za ženu. Sve te promjene događaju se kako bi se tijelo što lakše prilagodilo trudnoći, ali i periodu nakon poroda.

Glavne promjene tijekom trudnoće i nakon poroda događaju se u mišićno-koštanom sustavu te dolazi do promjena u držanju. Također zbog mišićnih promjena, rastezanja i rasta ploda može doći do istegnuća mišića te dolazi do razdvajanja središnjeg dijela mišića na trbuhu.

Mišići i trbuh nakon trudnoće, čak i bez carskog reza, prolaze kroz ogromnu promjenu. Osim što može doći do razdvajanja dugačkog ravnog mišića prednje strane trbuha (rectusa abdominisa), može doći i do prenapregnutosti mišića zdjeličnog dna.

Vježbe nakon carskog reza važne su za:

– vraćanje mišićnog tonusa

– brži oporavak mišića i tkiva

– bolju fleksibilnost

– lakše kretanje nakon poroda

Vježbe nakon carskog reza stoga treba obavljati vrlo oprezno, a posebice zbog toga što operacija carskim rezom traži dugačak oporavak. Pri običnom carskom rezu se reže nekoliko slojeva mišića i mekog tkiva, kroz kožu, masno tkivo i trbušnu maramicu. Kroz taj proces se i razmiču trbušni mišići i pomiče mjehur prema dolje, a tek onda se reže maternica i izvodi porod.

U usporedbi s običnim carskim rezom, francuski carski rez je manje invazivan na kožu i mišićno tkivo te nakon njega majka može već idući dan hodati, normalno se kretati i biti puštena iz bolnice.

No, u Hrvatskoj je francuski carski rez vrlo rijetka praksa te unaprijed možete računati kako ćete trebati odraditi oporavak od običnog carskog reza.

Vježbe nakon carskog reza – najbolji primjeri

S obzirom na to da je svaka trudnoća individualna te za vrijeme carskog reza može doći do različitog ponašanja mišićnog tkiva, preporučuje se sve vježbe izvoditi isključivo uz preporuku i savjete liječnika. U nekim situacijama je potrebno intenzivno mirovanje te bi vježbe nakon carskog reza mogle produljiti oporavak. To su rijetke situacije, no opreznost treba biti prioritet. Lagane vježbe disanja mogu se izvoditi neposredno nakon operacije, no vježbe za jačanje mišića se preporučuju od oko dva tjedna nakon operacije.

U nekim slučajevima će se nakon poroda provoditi individualni satovi s fizioterapeutom već 12 sati nakon poroda. Vježbe nakon carskog reza se obično trebaju izvoditi jednom dnevno. Vježbe nakon carskog reza se mogu izvoditi za trbušnu muskulaturu, za mišiće zdjeličnog dna, za vrat i ramena te donje ekstremitete. Također se mogu izvoditi vježbe disanja i cirkulacije.

U nastavku donosimo primjere vježbi nakon carskog reza.

Vježbe za trbuh nakon carskog reza

Ove vježbe trebaju aktivirati duboke slojeve trbušnih mišića. Cilj ovih vježbi je stabiliziranje trupa i davanje potpore kralježnici. Bilo bi dobro izbjegavati vježbe koje snažno stežu ravni trbušni mišić poput običnih trbušnjaka ili planka, posebice ako je došlo do pucanja i rastezanja mišića.

Dok ležite na leđima pomičite kukove što više prema krevetu pa lagano vraćajte, a onda ponavljajte. Ova vježba služi za zatezanje trbušnih mišića i opuštanje mišića donjeg dijela leđa. Također možete vježbati u istom položaju na način da savijate noge na koljenima i onda se pomičete s jedne na drugu stranu kreveta dok držite savijene noge. Ove vježbe nakon carskog reza pomažu u pokretljivosti kukova.

Vježbe za donji dio zdjelice nakon carskog reza

Ove vježbe se trebaju izvoditi tek nakon što su uklonjene kopče i isključivo ako je liječnik rekao da ih možete izvoditi. Prije vježbi treba provjeriti stanje mišića kako bi se dugoročno prevenirala inkontinencija. Ove vježbe se mogu izvoditi jednom tjedno i to u ležećem, sjedećem ili stajaćem položaju.

Vježbe za zdjelicu nakon poroda izvode se tako da zategnete mišiće donjeg dijela zdjelice i tako zadržite oko pet sekundi. U tom trenutku nemojte zatezati mišiće butina niti uvlačiti trbuh. Vježbu ponovite 15 puta.

Vježbe istezanja vrata i ramena

Zbog promjene u držanju za vrijeme trudnoće može se pojačavati napetost u mišićima vrata i ramena. Ovo se može pojačati i za vrijeme dojenja zbog spuštanja glave i ramena prema naprijed. Zatvaranje prsnog koša na taj način stvara dodatno opterećenje trbušnih mišića.

Osim što se preporučuje korištenje jastuka ispod donjeg dijela leđa za vrijeme dojenja, možete ga namjestiti i ispod koljena kada ležite na leđima te između koljena ako ležite na strani. To će olakšati mišiće vrata, ramena i trbuha.

Lagane vježbe istezanja vrata i ramena možete raditi u sjedećem ili stajaćem položaju. Okrećite vrat lagano na jednu, pa na drugu stranu i tako zadržite nekoliko sekundi. Pazite da u tom trenu držite kralježnicu ravno. Nakon toga pomaknite pogled gore i dolje, a ako je potrebno pomozite si rukama. Vježbe nakon carskog reza izvodite lagano i bez naglih pokreta. Nakon toga možete okretati glavu u krug, ponovno lagano.

S vremenom možete raditi vježbe u kojima ćete i ruke okretati prema iza zajedno s vratom i glavom, no njih je bolje izvoditi tek nekoliko tjedana nakon poroda.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.