Slučaj maturantice ukazuje da je nešto trulo u sustavu i državi Hrvatskoj

N1 Komentar 20. srp 202220:27 > 22:031 komentar

Donosimo vam Newsnight komentar našeg Ilije Jandrića.

Čvrst stav ravnatelja Centra Vinka Filipovića da nije imao izbora nego poništiti cijeli ispit upitan je iz barem dva razloga.
Prvo, Pravilnik o polaganju državne mature u članku 31. kao sankciju za narušavanje tajnosti identiteta učenika potpisivanjem punim imenom i prezimenom predviđa “poništenje ispita ili samo dijela ispita”.

Dakle, upitno je je li Filipović morao poništiti cijeli ispit iz hrvatskog jezika, kako tvrdi, budući da se upravo u Pravilniku ispit iz Hrvatskog jezika definira na način da se sastoji od dvije ispitne cjeline – eseja i ispita iz hrvatskog jezika i književnosti. Te se dvije cjeline ni ne pišu u isto vrijeme pa je nejasno zašto ih Filipović tumači kao jednu cjelinu? Pisali su se u različite dane i Laura nije potpisala svoj ispit iz hrvatskoga koji je isprva prošla.

Apsurdno je da bi Laura ispit iz hrvatskoga prošla da je iz eseja predala prazan list papira i dobila nula bodova, ali zbog pogreške jer se potpisala poništen joj je cijeli ispit iz hrvatskoga!

Drugo, odluka da joj poništi cijeli ispit diskrecijsko je pravo ravnatelja Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja Vinka Filipovića. Na tu odluku oštećena učenica nema pravo prigovora niti žalbe, a to je jedinstven slučaj u Hrvatskoj.

Koncept “konačnosti”, koji je postojao u praksi nasljeđenoj iz socijalističke Jugoslavije, odbačen je 2009. kad je Hrvatska uskladila svoje zakonodavstvo s Europskom unijom i donijela novi Zakon o općem upravnom postupku. Stoga konačna odluka ravnatelja Centra ne bi trebala imati pravnu snagu, a Pravilnik je u tom dijelu očito nezakonit pa i neustavan jer uskraćuje pravo na izjavljivanje pravnog lijeka protiv odluke ravnatelja.

I tako je Laura prepuštena sudskoj tužbi koja će tko zna koliko potrajati, morat će pauzirati studijsku godinu iako je kao pijanistica već primljena na Muzičku akademiju. Napravila je pogrešku, prekršila je pravilo, pravila bi trebala biti ista za sve – ali je upitno je li sankcija primjerena?

Teško se ne oteti dojmu da bi se pravila vjerojatno prilagodila da je Laura kći nekog moćnika i da joj je netko od roditelja intervenirao, recimo napisao e-mail ravnatelju Centra.

Tako i bivši ministar obrazovanja Željko Jovanović poručuje Filipoviću: “E moj Vinko, pravila su glupa i potrudi da se promijene. l pomozi ovoj nadarenoj maturantici odmah i sad!!! Ili treba cijela Hrvatska napisati mail?”

Ovako je sustav odlučio stroga pravila trenirati na jednoj nadarenoj djevojci te joj uskratiti pravo na prigovor i žalbu jer ravnatelj Centra ima izgleda ovlasti kakve nema nijedan sud u Hrvatskoj. Vinko Filipović ima moć kao Europski sud za ljudska prava u Strasbourgu, kao Sud Europske unije u Luksemburgu, kao UN-ova međunarodna arbitraža. Iznad njega ne postoji nitko.

Njegova je, izgleda, u Hrvatskoj zadnja! A već sama ta činjenica ukazuje da je nešto trulo u sustavu i u državi Hrvatskoj.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar