Komšić: Vrijeme je da se Dodika uhiti i procesuira, na potezu je tužiteljstvo

Regija 20. lis 202121:21 > 21:37
Izvor: N1

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Željko Komšić ocijenio je u srijedu kako je došlo vrijeme da se njegovog kolegu u državnom vrhu Milorada Dodika uhiti i procesuira jer je sve što on sada radi jasan pokušaj državnog udara.

“Da sam ja tužitelj optužio bih i uhitio Dodika bez obzira na sve. Ovo je klasično rušenje ustavnog poretka”, kazao je Komšić u intervjuu za televiziju N1 dodajući kako je Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) u stanju uhititi bilo koga dobije li odgovarajući nalog.

Odgovornost za sprječavanje eskalacije krize prebacio je na Tužiteljstvo BiH dodajući kako je trenutak da ono reagira i procesuira Dodika zbog njegovih najava da će osobno potaknuti donošenje zakona kojima će osporiti djelovanje oružanih snaga BiH, državnih policijskih agencija i pravosudnih tijela te prikupljanje poreza i carina na razini BiH.

Parlament Republike Srpske u srijedu je usvojio zakon kojim je uspostavio posebnu agenciju za lijekove na entitetskoj razini derogirajući time poziciju koju ima Agencija za lijekove BiH. Kritičari te odluke upozorili su kako je to samo probni balon za donošenje cijelog niza zakona koji bi imali puno ozbiljnije posljedice a sam Dodik je odmah najavio kako će prijedlozi takvih zakona biti gotovi do 28. listopada.

“Ubrzo nakon toga oni će ići u parlament RS”, kazao je Dodik koji je ranije najavio kako pripadnike oružanih snaga BiH planira potjerati s teritorija RS tako što će im blokirati vojarne a zatim ih kao i pripadnike državnih policijskih tijela “ispratiti u Federaciju BiH”.

Komšić je na to odgovorio da će, opkoli li vojarne, Dodik počiniti kazneno djelo oružane pobune a to počinitelje vodi izravno u zatvor.

Kazao je i kako će državna tijela vlasti nastaviti funkcionirati što god Dodik i parlament RS poduzeli i odlučili. Ako bi se Dodik povukao iz Predsjedništva BiH, kako je pojasnio, državni može raditi i sa dva člana jer oni čine kvorum a tako mogu donositi i važeće odluke, uključujući uporabu oružanih snaga.

Uvjeren je i kako međunarodna zajednica unatoč trenutnoj pasivnosti neće stajati sa strane i samo promatrati što se zbiva kako je to bilo 1992. posebice stoga jer je EU na granicama BiH baš kao i NATO. Komšić ipak ne vjeruje u usuglašene sankcije Dodiku na razini EU upozoravajući kako on tamo ima i simpatizere poput mađarskog premijera Viktora Orbana.

Komšić je ponovo potvrdio kako će na izborima u listopadu 2022. opet biti kandidat za člana Predsjedništva BiH.

“Ne treba dopustiti da u Predsjedništvu BiH omjer snaga bude 2:1 protiv BiH”, kazao je pojašnjavajući zbog čega se kani ponovo kandidirati.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar