Slovenija privremeno obustavlja cijepljenje cjepivom Johnson&Johnson

Regija 29. ruj 202113:15 > 15:02
Johnson&Johnson, Janssen, cjepivo, vakcina, cijepljenje
Izvor: MIGUEL MEDINA / AFP

Slovenija je u srijedu donijela odluku o privremenom obustavljanju cijepljenja protiv Covida-19 cjepivom proizvođača Johnson&Johnson, sve dok se ne rasvijetle okolnosti smrti 20-godišnje žene koja je od posljedica moždane kapi umrla dva tjedna nakon cijepljenja

“Došlo je do ozbiljnog neželjenog događaja nakon cijepljenja i slučaja koji je završio tragično. Izražavam sućut rodbini preminule”, kazao je na konferenciji za novinare u Ljubljani ministar zdravstva Janez Poklukar.

Dodao je da je zato vlada na prijedlog stručne skupine donijela odluku da se privremeno obustavlja cijepljenje cjepivom Johnson&Johnson.

Cijepljenja tim cjepivom neće biti sve dok stručno povjerenstvo ne prouči medicinsku dokumentaciju i utvrdi je li smrt 20-godišnjakinje povezana s cijepljenjem, nakon čega će se odlučiti hoće li se ta vrsta cjepiva još koristiti ili ne.

Poklukar je dodao da je do današnje tragične smrti u Sloveniji bio zabilježen samo još jedan slučaj smrti, također kod mlađe žene koja je najprije dobila trombozu, a umrla u bolnici kasnije nakon moždanog udara i da je u tom slučaju bila potvrđena veza između cijepljenja i smrti.

“No, moram naglasiti da smo u Sloveniji do sada tim cjepivom vakcinirali 120.000 ljudi i da su prednosti cijepljenja daleko ispred mogućih rizika”, kazao je slovenski ministar zdravstva, dodavši kako se nada da tragični slučaj neće dovesti do pada interesa za cijepljenje, makar takva bojazan postoji.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar