Kanada: Dosuđena odšteta obiteljima stradalih u avionu koji je srušio Iran

Svijet 04. sij 202213:37 0 komentara
Pexels / Ilustracija

Kanadski sud dodijelio je više od 80 milijuna američkih dolara odštete obiteljima šestero poginulih u ukrajinskom zrakoplovu kojeg je srušio Iran prije gotovo dvije godine, navodi se u odluci objavljenoj u ponedjeljak.

Zrakoplov Ukraine International Airlinesa na letu PS752 srušen je nedugo nakon polijetanja iz Teherana 8. siječnja 2020. godine i pritom je poginulo 176 ljudi, od kojih 85 kanadskih državljana i stalnih stanovnika. Tri dana kasnije oružane snage Irana priznale su da su “greškom” srušile zrakoplov koji je letio za Kijev.

Sudac Vrhovnog suda u Ontariju, Edward Belobaba, ranije je presudio da napad na ovaj civilni zrakoplov “predstavlja terorističku aktivnost”, što je otvorilo put ožalošćenim obiteljima da traže odštetu.

U odluci koja je javno objavljena u ponedjeljak, Belobaba je tužiteljima dodijelio 107 milijuna kanadskih dolara (83 milijuna američkih dolara), plus kamate. Iako je još uvijek nejasno kako će novac biti prikupljen od Irana, Belobaba je rekao da je “zadovoljan jer bi se neka razina provedbe mogla postići kao i određena razina odvraćanja”.

Sudac je u svojoj odluci napisao da je odvjetnik tužitelja rekao je da “održiva imovina i ulaganja u iranskom vlasništvu ostaju dostupni ne samo Kanadi, već i ostatku svijeta”. AFP je u ponedjeljak navečer kontaktirao odvjetnika tužitelja, Marka Arnolda, no on nije bio dostupan.

Odvjetnici tužitelja ustvrdili su u zajedničkoj izjavi objavljenoj u ponedjeljak da Kanads ima nadležnost nad odštetom. “Godine 2012. Zakon o pravdi za žrtve terorizma i Zakon o državnom imunitetu izmijenjeni su kako bi se omogućilo podizanje ovakvih tužbi protiv stranih zemalja koje su označene kao državni pokrovitelji terorizma”, rekli su odvjetnici Mark Arnold i Jonah Arnold. “Kanada je označila Islamsku Republiku Iran kao takvu državu.“

U svibnju je isti sudac zaključio da je Iran počinio “teroristički” čin rušenjem ukrajinskog zrakoplova. Teheran je odbacio tu odluku smatrajući da za nju “nema osnova” te da kanadski sud nema ovlasti za donošenje takvih odluka. Tužitelji su zatražili odštetu u iznosu od 1,5 milijardi kanadskih dolara.

Iranska organizacija civilnog zrakoplovstva (CAO) rekla je u konačnom izvješću u ožujku da su njezini sustavi protuzračne obrane bili u visokoj pripravnosti za američki protunapad nakon što je Teheran ispalio projektile na vojnu bazu u Iraku koju su koristile američke snage. Iran je upravo bio napao američku bazu u Iraku kao odgovor na ubojstvo generala Kasima Sulejmanija i očekivao je odgovor Washingtona.

Ukrajina je osudila izvješće nazvavši ga “ciničnim pokušajem skrivanja pravih uzroka” tragedije, a Ottawa je izvješće opisala kao “nepotpuno” i bez “čvrstih dokaza”. Kao odgovor na tragediju koju je prouzročio Iran, skupina zemalja na čelu s Kanadom u lipnju je podnijela tužbu protiv Irana tražeći odštetu za obitelji žrtava.

U prosincu 2020. godine Iran je ponudio platiti svakoj obitelji žrtava po “150.000 američkih dolara ili ekvivalent u eurima”. To su oštro kritizirali kanadski i ukrajinski dužnosnici koji su rekli da se odšteta ne bi trebala rješavati jednostranim izjavama.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.