Kineska vojska: Američki razarač ilegalno ušao u Južno kinesko more

Svijet 23. ožu 202309:09
APFootage / Alamy / Alamy / Profimedia

Kineska vojska priopćila je u četvrtak da je uočila i ispratila američki razarač koji je ilegalno ušao u vode oko Paracelskih otoka u Južnome kineskom moru.

U priopćenju vojska kaže da je razarač s navođenim projektilima USS Milius upao u kineske teritorijalne vode narušavajući mir i stabilnost na prometnom plovnom putu.

“Naše snage bit će na visokom stupnju pripravnosti sve vrijeme i poduzet ćemo sve nužne mjere za odlučnu zaštitu svojeg suvereniteta i sigurnosti te stabilnosti u Južnome kineskom moru”, rekao je Tian Junli, glasnogovornik kineskoga južnog zapovjedništva.

Američka mornarica u četvrtak je osporila priopćenje kineske vojske rekavši da je razarač izvodio “rutinske operacije” u Južnome kineskom moru te da nije otjeran.

“Sjedinjene Države nastavit će letjeti, ploviti i djelovati gdjegod dopuštaju međunarodni zakoni”, navodi se u priopćenju Sedme flote američke mornarice.

Napetosti između SAD-a i Kine porasle su u tom području.

Sjedinjene Države  podupiru saveze u azijsko-pacifičkom području nastojeći se suprotstaviti kineskoj asertivnosti u Južnome kineskom moru i Tajvanskom tjesnacu dok Peking nastoji napredovati u svojim teritorijalnim težnjama.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.