Nema sporazuma o digitalnoj zelenoj potvrdi, pregovori se nastavljaju u četvrtak

Svijet 19. svi 202109:58
Izvor: LENNART PREISS/AFP, Ilustracija

Čelnici EU nisu uspjeli dovršiti pregovore o uvođenju digitalnih zelenih potvrda u utorak, čime bi počeli provoditi plan za vitalni spas nadolazeće turističke sezone, ali pregovori se nastavljaju u četvrtak.  

“Zastupnici iz Europskog parlamenta, Europske komisije i vlada država članica nastavit će pregovore u četvrtak”, priopćilo je portugalsko predsjedništvo EU.

Digitalni certifikat mogao bi otvoriti više zemalja EU-a za putovanja unutar Unije potkraj lipnja, čak i dok traje i dalje pandemija koronavirusa, kao i zabrinutost zbog novih sojeva virusae.

Takozvana digitalna zelena potvrda bit će dokaz da je osoba cijepljena protiv covida-19, da ima negativan rezultat testa ili da je preboljela bolest. To je uvedeno kako bi se izbjegla diskriminacija osoba koje se nisu mogle cijepiti. Cilj potvrde je što prije ukinuti mjere koje su trenutačno na snazi kad su u pitanju putovanja između zemalja.

Međutim, na svakoj od 27 država članica ostaje da odluči kakve pogodnosti certifikat donosi unutar njihovih granica. Njemačka europarlamentarka Cornelia Ernst rekla je da se “zastupnici nisu uspjeli dogovoriti o ključnim pitanjima”. “Rasprave su se i dalje vrtjele oko ključnih točaka poput zahtjeva Europskog parlamenta za pristup besplatnim testovima za sve”, rekla je Ernst nakon pregovora.

Europski zastupnici također su odbili dopustiti da pojedine zemlje EU-a dobiju priliku da nametnu vlastita ograničenja ulaska iz drugih zemalja EU-a, čak i ako imaju digitalnu zelenu potvrdu.

Izvršna grana EU iznijela je svoj prijedlog za digitalnu zelenu potvrdu još u ožujku. Grčka je već ublažila uvjete za ulazak stranaca koji su cijepljeni, a Španjolska dopušta ulazak turista iz EU pod uvjetom negativnog testa.

Prema Europskom centru za prevenciju i kontrolu bolesti, šestina odrasle populacije Europske unije sada je cijepljena s obje doze. Cilj Komisije je povećati to na 70 posto do rujna.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar