Nova pomoć u Njemačkoj: Jednokratne isplate za obitelji, podstanare, doplatak…

Svijet 19. pro 202213:26
Pixabay / Ilustracija

Njemački Bundestag je u ponedjeljak donio odluku o paketu koji uključuje nove mjere pomoći građanima koji imaju financijskih poteškoća zbog visoke inflacije i povećanih troškova energije.

Potrošači prirodnog plina i toplinske energije oslobađaju se akontacije u prosincu. To se, primjerice, odnosi na vlasnike kuća ili zgrada koji imaju direktan ugovor o opskrbi plinom s dobavljačem, ali i na mala i srednja poduzeća, prenosi Fenix magazin.

Prema izračunima portala Verivox, očekuje se da će prosinačka ušteda za obitelj u nizu s godišnjom potrošnjom od 20.000 kilovatsati biti oko 300 eura. Kompenzacija se događa automatski, navodi se u pismu kancelara Olafa Scholza (SPD) članovima parlamentarne skupine SPD-a. Većina iznajmljivača uskoro će povećati akontacije, stoji u Scholzovom pismu.

vezane vijesti

Ipak, dogodine bi moglo doći do znatnih dodatnih plaćanja grijanja. Stoga bi stanodavci hitnu pomoć za komunalni račun za 2023. trebali prenijeti na stanare pa će dodatno plaćanje biti niže. Osim toga, planira se i posebna regulativa. U prijedlogu zakona stoji da će najmoprimci u prosincu biti obaviješteni o razmjerima olakšica vlasnika za troškove opskrbe prirodnim plinom ili toplinskom energijom.

Ključne vrijednosti stope poreza na dohodak bit će podignute od 2023. godine. To znači kako će se više porezne stope primjenjivati samo ako je oporezivi dohodak viši nego sada. Povećat će se i osnovni neoporezivi iznos koji će iduće godine iznositi 10.347 eura na 10.908 eura, a 2024. na 11.604 eura. Oko 48 milijuna poreznih obveznika imat će koristi od mjera paketa pomoći, a u 2023. to će biti oko 16 milijardi eura.

Subvencija troškova grijanja i subvencija stanarine

Novom regulacijom stambenog dodatka subvencija za najamninu za kućanstva s niskim primanjima povećat će se od 2023. u prosjeku sa 180 na 370 eura mjesečno. Očekuje se da će se broj od oko 600.000 potpomognutih kućanstava utrostručiti na oko dva milijuna.

Već je odlučeno o drugoj subvenciji za grijanje za korisnike stambene naknade od 415 eura za ovu zimu. Dvočlana kućanstva imaju pravo na 540 eura, za svaku sljedeću osobu u kućanstvu 100 eura. Bundestag je donio i uredbu o podjeli troškova klimatskog poreza. Ubuduće će se dodatni troškovi raspodijeliti između stanara i stanodavaca u višeslojnom modelu na takav način da stanari imaju poticaj za uštedu energije, a stanodavci imaju poticaj za strukturna poboljšanja.

Više dječjeg doplatka za obitelji

Osim toga, 1. siječnja povećava se dječji doplatak, što znači da više neće vrijediti ocjenjivanje prema redoslijedu djece: ubuduće će država plaćati 250 eura za svako dijete, prenosi Fenix magazin. Koalicijske frakcije su se u zadnji tren dogovorile o povećanju koje nadilazi prvotnu verziju. Povećava se i dječji doplatak. Maksimalni iznos uzdržavanja također će se povećati: Ovo je najveći iznos koji se godišnje može odbiti od poreza za uzdržavanje – na primjer za dijete studenta.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar