Novi problem za Trumpa: Odbor za istragu napada na Kapitol poslao sudski poziv

Svijet 21. lis 202220:57
Izvor: REUTERS/Brian Snyder/File Photo

Odbor Zastupničkog doma u SAD-u koji istražuje napad na američki Kapitol 6. siječnja 2021. objavio je u petak da je povjerenstvo službeno poslalo sudski poziv bivšem predsjedniku SAD-a Donaldu Trumpu .

Povjerenstvo doma naređuje Trumpu da preda dokumente do 4. studenog. Odbor je objavio cijeli sudski poziv koji je poslao Trumpu zajedno s dokumentima koje traži.

Iako nije jasno hoće li Trump ispoštovati sudski poziv, ova akcija služi kao način da odbor jasno kaže da zahtijeva informacije izravno od Trumpa dok povjerenstvo istražuje napad.

VEZANE VIJESTI

“Kao što je pokazano na našim saslušanjima, prikupili smo dokaze, uključujući desetke izjava bivših članova osoblja, da ste osobno orkestrirali i nadgledali višedijelne napore za rušenje predsjedničkih izbora 2020. i ometanje mirne tranzicije vlasti”, napisao je odbor u pismu.

Povjerenstvo sažima ono što je predstavilo na svojim saslušanjima kako bi pokazalo zašto vjeruje da je Trump “osobno orkestrirao i nadgledao” plan.

Trump i njegov pravni tim razgovarali su o tome kako odgovoriti na sudski poziv, rekao je CNN-u izvor upoznat sa situacijom, naglašavajući da nisu donesene čvrste odluke.

Bivši predsjednik objavio je poduži odgovor kritizirajući odbor na društvenoj mreži Truth Social. Trump je nedavno podijelio i priču na Truth Socialu koja je tvrdila da “podržava ideju svjedočenja”.

Odbor također napominje da želi da Trump svjedoči o svojim interakcijama s nekoliko pojedinaca koji su se pozvali na svoja prava iz Petog amandmana kada ih je odbor ispitivao o njihovim odnosima s bivšim predsjednikom.

“Naša je obveza tražiti svjedočenje Donalda Trumpa”, rekao je predsjednik povjerenstva, demokratski zastupnik Bennie Thompson iz Mississippija.

Republikanska zastupnica Liz Cheney iz Wyominga, potpredsjednica odbora, rekla je tijekom saslušanja da traženje Trumpovog svjedočenja pod zakletvom ostaje “ključna zadaća”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar