BBC: Pet načina na koje bi mogao završiti rat u Ukrajini

Svijet 07. lip 202208:59 > 10:29 0 komentara
REUTERS/Edgar Su/ilustracija

U svakom ratu postoje usponi i padovi, a invazija ruskog predsjednika Vladimira Putina nije iznimka. Nakon početnog straha od brzog osvajanja uslijedilo je rusko povlačenje i snažan otpor ukrajinskih snaga. Zbog toga su ruske trupe preusmjerile fokus na istok zemlje.

Prošlo je više od 100 dana invazije. BBC navodi pet mogućih scenarija koji opisuju kako bi mogao završiti rat u Ukrajini.

1. Rat iscrpljivanja

Rat bi se mogao nastaviti mjesecima – ako ne i godinama – dok se ruske i ukrajinske snage međusobno sukobljavaju.

Obje strane ostvaruju dobitke i gubitke, a pri tome nijedna strana nije voljna odustati. Ruski predsjednik Putin procjenjuje da može pobijediti demonstrirajući strpljenje, nadajući se da će se zapadne zemlje umoriti od pamaganja Ukrajini i fokusirati na krize unutar svojih država i prijetnju iz Kine.

VEZANE VIJESTI

Zapad, međutim, pokazuje odlučnost i nastavlja opskrbljivati Ukrajinu oružjem, a rat postepeno postaje zamrznuti sukob – “vječni rat”.

“Malo je izgleda za operativnu ili stratešku pobjedu bilo koje strane u kratkom roku. Niti jedna zaraćena strana nije pokazala sposobnost zadati strateški odlučujući udarac”, kazao je Mick Ryan, umirovljeni australski general i vojni znanstvenik.

2. Putin bi mogao objaviti prekid vatre

Šef ruske države mogao bi iznenaditi Zapad i proglasiti prekid vatre. Putin bi mogao prihvatiti dosadašnje teritorijalne dobite i proglasiti “pobjedu”.

Mogao bi tvrditi da je “specijalna vojna operacija završena” jer su njegove trupe uspostavile kopneni koridor prema Krimu i jer su separatisti u Donbasu koje podržava Rusija zaštićeni. Nakon toga bi mogao izvršiti pritisak na Ukrajinu da prestane s borbom.

“Ovo je trik koji bi Rusija mogla upotrijebiti u bilo kojem trenutku, ako želi iskoristiti europski pritisak na Ukrajinu da se preda i odrekne teritorija u zamjenu za idejni mir”, kaže Keir Giles, stručnjak za Rusiju u istraživačkom centru Chatham House .

Tome bi se, međutim, usprotivili SAD, Ujedinjeno kraljevstvo i veći dio istočne Europe, jer smatraju da ruska invazija mora propasti, zbog Ukrajine i međunarodnog poretka.

Dakle, jednostrani ruski prekid vatre mogao bi promijeniti narativ, ali ne i okončati borbe.

3. Zastoj na bojnom polju

Što ako i Ukrajina i Rusija zaključe da ne mogu postići više vojnim putem i krenu u pregovore za političko rješenje?

Vojske su iscrpljene, nedostaje i ljudstva i streljiva. Ruski vojni i ekonomski gubici nisu održivi. Ukrajinski narod umoran je od rata i nije spreman riskirati više života za vječno nedostižnu pobjedu.

REUTERS/Alexander Ermochenko/ilustracija

Što ako vodstvo u Kijevu – ne vjeruje više u kontinuiranu podršku Zapada – odluči da je došlo vrijeme za razgovor? Američki predsjednik Joe Biden otvoreno priznaje da je američki cilj da Ukrajina bude “u najjačoj mogućoj poziciji za pregovaračkim stolom”.

No, moguće je da zastoja na bojnom polju ne bude nekoliko mjeseci i bilo kakvo političko rješenje bilo bi teško održivo, a mirovni sporazum možda neće izdržati i mogle bi ga pratiti nove borbe.

4. Pobjeda Ukrajine

Može li Ukrajina, protivno izgledima, pobijediti u ovom ratu? Mogu li ukrajinske trupe natjerati ruske trupe da se povuku tamo gdje su bile prije invazije?

“Ukrajina će definitivno pobijediti u ovom ratu”, rekao je ovaj tjedan predsjednik zemlje Volodimir Zelenski za nizozemsku TV.

VEZANE VIJESTI

Što ako Rusija ne uspije zauzeti cijeli Donbas i pretrpi još gubitaka? Zapadne sankcije pogodile su rusku vojnu mašineriju, a Ukrajina je krenula u protunapade.

Ako se Putin suoči s porazom, hoće li situacija eskalirati i hoće li ruski čelnik posegnuti za kemijskim ili nuklearnim oružjem?

“Čini mi se malo vjerojatnim da će Putin prihvatiti konvencionalni vojni poraz kada ima nuklearnu opciju”, rekao je za BBC povijesničar Niall Ferguson.

5. Pobjeda Rusije

Što bi bila pobjeda Rusije? Zapadni dužnosnici naglašavaju da Rusija, unatoč početnim zastojima, još uvijek planira zauzeti glavni grad Kijev i pokoriti veliki dio Ukrajine.

“Ti maksimalistički ciljevi ostaju na mjestu”, rekao je jedan dužnosnik.

Rusija bi mogla kapitalizirati svoje dobitke u Donbasu, oslobađajući snage za upotrebu negdje drugdje, a možda bi ponovno mogla krenuti i u napad na Kijev.

Broj ruskih snaga dolazi do izražaja, a sam predsjednik Zelenski je priznao da svaki dan umire oko 100 ukrajinskih vojnika, a oko 500 ih bude ranjeno.

Moglo bi doći i do podjele među Ukrajinicima, pri čemu bi se dio njih htio boriti, a dio bi htio postići mir. Neke zapadne zemlje mogle bi se umoriti od podrške Ukrajini, ali druge bi zemlje, ako vide da Rusija pobjeđuje, mogle eskalirati, piše BBC, dodajući da budućnost ovog rata još uvijek nije ispisana.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.