Tko su ruski borci protiv Putina i što žele?

Svijet 26. svi 202306:40 0 komentara
Alexey FILIPPOV / SPUTNIK / AFP, Ilustracija

Sudeći po medijskim izvještajima brojni ruski državljani se bore na ukrajinskoj strani – protiv Rusije. Tko su ti dragovoljci? I kakvi su njihovi ideološki stavovi o budućnosti Rusije?

“Snovi se ostvaruju! Sada sam u legiji Sloboda Rusije'”, rekao je bivši zamjenik šefa ruske državne Gazprombanke Igor Volobujev. Telegram-kanal Legije ima pojedinosti o brojnim ruskim vojnicima koji su prebjegli u Ukrajinu, navode se čak i njihova imena, piše Deutsche Welle.

U ponedjeljak su borci iz ovih jedinica granatirali regiju Belgorod u Rusiji. Andrij Jusov iz ukrajinske tajne službe govorio je na javnoj televiziji “Suspilne” o “operaciji oslobađanja područja Belgorodske regije od Putinovog režima”.

Postrojbe koje čine samo Rusi

Najkasnije od početka travnja 2022. poznato je da legija “Sloboda Rusiji” doista postoji. Navodno su je činili zarobljeni ruski vojnici koji su prebjegli na ukrajinsku stranu, ali i dragovoljci s ruskim putovnicama.

Pritom je riječ o oko 500 ljudi, kaže Ilja Ponomarjov, bivši zastupnik ruske Državne dume, koji sada živi u egzilu i predstavlja tu jedinicu. On je 2014. bio jedini zastupnik koji je glasao protiv aneksije ukrajinskog poluotoka Krima.

Druga postrojba, “Ruski dragovoljački korpus”, formirana je u kolovozu prošle godine. Njezina brojnost se drži u tajnosti, ali borac poznat kao “Kardinal”, čiju je vojnu iskaznicu DW dobio na uvid, kaže da obavljaju dužnosti satnije.

Satnija se sastoji od 30 do 150 ljudi. Suosnivač jedinice, biznismen Denis Kapustin, poznat iz ruskog desno-ekstremističkog okruženja, pod pseudonimom Denis Nikitin, izvijestio je krajem prošle godine da je “Ruski dragovoljački korpus” raspoređen u ukrajinskoj vojsci od jeseni 2022.

“Prava nacionalna država”

Na društvenim mrežama “Ruski dragovoljački korpus” navodi da svi članovi zastupaju desno-konzervativne stavove. Na primjer, borac “Kardinal” vidi buduću Rusiju kao “pravu nacionalnu državu Rusa na izvornim ruskim područjima – uzimajući u obzir teritorijalnu cjelovitost Ukrajine i Bjelorusije i susjednih zemalja”. On ističe: “Želimo Rusima izgraditi državu koja želi živjeti u miru sa svim okolnim narodima”.

Pripadnici legije “Sloboda Rusiji”, s druge strane, javno ne iznose svoje političke stavove. Ilja Ponomarjov ističe da u jedinici nema dominantne ideologije. Kaže da je to prototip buduće vojske Ruske Federacije. Njezina prednost je što se ne pozicionira ni lijevo ni desno, nije ni liberalna ni konzervativna, kaže on. Ideja suprotstavljanja agresiji Rusije, kako kaže, ujedinila je članove.

Raspad ili očuvanje Ruske Federacije?

“Ruski dragovoljački korpus” pripada “Građanskom vijeću”, novoj udruzi ruskih emigranata koja je utemeljena u Varšavi. Anastasia Sergejeva je u toj udruzi odgovorna za međunarodna pitanja, donedavno je bila na čelu poljske zaklade “Za slobodnu Rusiju”.

Ona kaže da su u “Građanskom vijeću” i aktivisti iz republika Ruske Federacije, te da se oni zalažu za pravo naroda na samoopredjeljenje. “Građansko vijeće” je na YouTubeu objavilo video-poruke Čečenima i Čerkezima u kojima ih poziva da se bore za Ukrajinu i da se angažiraju za neovisnost svojih republika. Kako bi financirala rad “Građanskog vijeća” i obuku novih boraca, Sergejeva se trudi pronaći privatne donacije.

Predstavnik legije “Sloboda Rusije” Ilja Ponomarjov rekao je za DW krajem 2022. da je razgovarao o suradnji s predstavnicima različitih zemalja i medija. Za razliku od “Ruskog dragovoljačkog korpusa”, koji dopušta regijama da se odvoje od Ruske Federacije, Legija kaže da je njezin cilj “očuvanje jedinstvene i nedjeljive Rusije unutar granica iz 1991. godine”. No, regije bi, prema stavu Legije, morale dobiti dalekosežne ovlasti i sačuvati njihov etnički identitet. Legija također skuplja novac za svoj rad – u kriptovaluti.

Novi borci

Prije nego što je “Ruski dragovoljački korpus” započeo suradnju s “Građanskim vijećem”, primao je samo Ruse koji su već bili u inozemstvu. Mnogi od njih su, prema vlastitim izjavama, od 2014. u sastavu bataljuna Azov na strani Ukrajine u borbama u Donbasu.

Danas je “Građansko vijeće” neka vrsta centra za novačenje. Prema riječima Anastasije Sergejeve, sada se prima i muškarce izravno iz Rusije. Na web-stranici Vijeća potencijalnim se volonterima nudi da ispune upitnik u Google-formularu ili da pošalju poruku u šifrirani poštanski sandučić ProtonMaila. „Daljnja komunikacija odvija se preko sigurnih sustava koje mi predlažemo“, objašnjava Sergejeva, ne ulazeći u detalje.

Kako naglašava bivši savjetnik u uredu ukrajinskog predsjednika Oleksij Arestovič, legija “Sloboda Rusije” u početku je regrutirala samo one ruske ratne zarobljenike koji su promijenili svoje stavove. Međutim, prema njegovim riječima, Legija sada prima i ljude koji se još nalaze u Rusiji.

I ovdje zainteresirani prvo moraju u inbox ProtonMaila poslati biografiju i kopije raznih dokumenata, uključujući i osobnu iskaznicu. Kako je izvijestila sama Legija, proces prijema navodno uključuje testiranje na detektoru laži, te psihološke i druge testove sposobnosti.

Od neuspješnog pokušaja spajanja u kolovozu 2022., “Ruski dragovoljački korpus” i legija “Sloboda Rusije” se međusobno kritiziraju. Ipak, izbjegavaju to javno pokazati.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

PROČITAJTE JOŠ

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!