Ukrajinski aktivist iz Lavova za N1: Ukrajinci su sad štit Europe

Svijet 06. ožu 202218:42 > 20:51
Izvor: N1

Ukrajinski aktivist i bloger Orest Zub, koji je kao digitalni nomad donedavno živio u Hrvatskoj, uključio se u Dnevnik N1 iz Lavova i prokomentirao situaciju u Ukrajini.

“Pokrenut je napad na Vinicju, ništa drugo novo ne znam”, rekao je Orest Zub dodajući da ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski nije toliko ljutito reagirao na odbijanje zabrane leta iznad Ukrajine, već više razočaran:

VEZANE VIJESTI

“Ne bih to opisao kao ljutnju nego razočaranje i kao da postoji nerazumijevanje. Morate shvatiti da su Ukrajinci sad štit Europe, a cilj ruskih vojnika ide puno dalje od Ukrajine i u interesu Europe je zaštititi Ukrajinu i da bojišnicu pomakne prema istoku. Ukrajina je velika zemlja. Nadamo se da ruski tenkovi neće prijeći ovih 1.000 km i nastaviti do Varšave i Budimpešte. U interesu je NATO-a da bojišnica bude što dalje, a to se jedino može onako kako traži Vlada.”

Ističe da i građani shvaćaju da NATO ne želi otvoreni sukob s Rusijom, no smatra da se problem treba srezati u korijenu: “Razumijemo da NATO ne želi otvoreni rat s Rusijom, ali povijest je puno puta pokazala da, ako želimo izbjeći daljnje probleme, treba ih srezati u ranoj fazi jer ako dozvolite da ovo zlo raste, može doći do više problema. Bolje je to iskoristiti u ranoj fazi.”

Na pitanje kako mu je izgledao život u Hrvatskoj i kakva je atmosfera u Lavovu, Zub kaže:

“Vrijeme provedeno u Hrvatskoj bilo mi je jedno od najboljih razdoblja. Živio sam u Varaždinu, držao predavanja djeci u srednjoj školi i osjećam veliku povezanost s ljudima. Lavov je blizu teritorija Bijelih Hrvata i imamo brojne spomenike koje su podigli Bijeli Hrvati. Nadam se, kad rat završi, da će doći do veće interakcije između naših zemalja.

Lavov još nije bombardiran. Bilo je napada u krugu od 100 km od Lavova, ali ciljali su se vojni objekti. Bio je šok, ali kad su ljudi shvatili da vjerojatno neće poginuti, čini se da se stvari vraćaju u normalu. Naravno, nije isto, ali autobusi voze, otvoreni su dućani, restorani… Grad se vratio na 70 posto normale. Zasad je sve pod kontrolom. Imamo osjećaj da je ovo sigurno utočište u Ukrajini i zato dolazi puno Ukrajinaca.”

Tijek događaja iz minute u minutu pratimo OVDJE.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar