Jadran se priprema za Dan velikih valova

Vijesti 14. velj 201618:55 > 15. velj 2016 07:47
Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Promjenljvo do pretežno oblačno, povremeno s kišom, a na Jadranu mjestimice i pljuskovima s grmljavinom. Obilnija kiša očekuje se u Lici i Dalmaciji, a krajem dana u Gorskome kotaru uz zahladnjenje ponegdje i snijeg.

Vjetar slab do umjeren sjeverni i sjeveroistočni. U Dalmaciji će puhati umjereno do jako jugo i jugozapadni vjetar, a na sjevernom Jadranu sjeverozapadnjak i bura. Najviša dnevna temperatura zraka od 6 do 11, na Jadranu između 12 i 16 °Celzijevih stupnjeva, navodi se u prognozi Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ) za danas, 15. veljače.

Na Jadranskoj magistrali kod Ploča (DC8) promet teče jednim trakom naizmjence jer zbog prometne nezgode kamionska prikolica zauzima dio traka. Kolnici su mokri i skliski od kiše u većem dijelu zemlje. Jak vjetar puše na dionici autoceste A6 Rijeka-Zagreb između Ravne Gore i Vrbovskog. Magla mjestimice smanjuje vidljivost u Dalmaciji. Mogući su odroni zemlje i kamenja, izvijestio je jutros Hrvatski autoklub (HAK).

Autoceste: A1, A6 Rijeka-Zagreb, državne ceste: DC1 i Stara cesta kroz Gorski kotar (DC3) otvorene su za sve skupine vozila.

Zbog zimskih uvjeta, zabrana je prometa za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama dok ostala vozila moraju imati zimsku opremu na ŽC Bjelopolje-Donji Lapac.
Na državnoj cesti DC228 Jurovski Brod-Ozalj-Karlovac u mjestu Ilovac kod Ozlja vozi se jednim trakom zbog klizišta i puknuća kolnika.

Zatvorena je županijska cesta ŽC5007 Kaldir-Motovun, zbog klizišta.

Na autocesti A6 Rijeka-Zagreb zbog radova u tunelu Veliki Gložac u smjeru Zagreba i zbog sanacije odrona, iza vijadukta Bukovo, u smjeru Rijeke vozi se usporeno, jednim trakom.
Na graničnim prijelazima nema dužih čekanja.

U prekidu je katamaranska linija Ubli-Vela Luka-Hvar-Split. Trajekti plove prema redu plovidbe.

U Dalmaciji olujno jugo i bura

Na otvorenom moru južnog Jadrana u utorak ujutro očekuju se valovi visoki od 5 do 6 metara, objavio je Crometeo tim.

Dodaju da prognostički model predviđa maksimalnu visinu valova blizu deset metara.

Utorak su tako prozvali Danom velikih valova. Upozoravaju da može doći do poremećaja u morskom prometu, naročito u prvom dijelu dana jer će uz olujno jugo u Dalmaciji na sjevernom Jadranu puhati olujna bura.

Također dodaju kako će temperature na krajnjem istoku Slavonije iznositi 20 celzijevaca ili koji stupanj više od toga.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.