'Devastacija spomenika u Dotrščini? Ne pravite od muhe vola'

Vijesti 19. tra 201608:49 > 08:51
Antifašistički Vjesnik

Gradonačelnik Milan Bandić kazao je u Novom danu N1 televizije da je napad na spomenik žrtvama fašista iz Drugog svjetskog rata na zagrebačkoj Dotrščini usamljen slučaj.

U Zagrebu su ovih dana oštećeni antifašistički spomenici, još od devedesetih nije bilo takvih stvari. Zašto se to događa, po vašem mišljenju?

Koji spomenik je oštećen, ja to nisam vidio? Možda sam krivo informiran, jer ako je koji oštećen recite pa ćemo ga obnoviti za dva dana. Koliko znam, nema nikakvih oštećenja pa ni onih spomenika antifašistikoj borbi.

Spomenici su bili išarani grafitima, ustaškim znakovljem.

Nemojmo prizivati aveti prošlosti tamo gdje ih nema, ako ima ovakvih događaja, treba ih istaknuti, osuditi i riješiti problem. Nemojmo od muhe pravit vola, napuhivati stvar tamo gdje ne treba, ali nemojmo ni minimalizirati. Nema devastacije u zadnje vrijeme, najmanje antifašističkih spomenika, to se događalo u Domovinskom ratu, za što nema nikakvog opravdanja, iako to neki pravdaju iracionalnim okruženjem, danas se ne može i nije moglo dogoditi, nije se smjelo dogoditi ni tada. Zagreb je najmultietničkija, najmultikulturalnija i najmultikonfesionalnija metropola u Europi. Nađite mi jednu metropolu na toj razni.

Da budem precizniji spomen partk Dotrščina je napadnut, je li to devastacija?

G. Ladišiću jeste li bili na Dotrščini? Molim vas, ja sam jučer bio ondje, s predsjednikom Saveza antifašističkih boraca Habulinom i s Ivanom Fumićem, devedesetih godina sam nosio struju i agregat onamo za komemomraciju. To što je netko to išarao, treba osuditi, ali nemojmo raditi problem da je pomama u pitanju – to je izbrisano i neće toga biti. Ja sam bio na Dotrščini, to je usamljeni slučaj i ne treba od nje raditi slučaj. Čuvajmo svoje dostojanstvo svoje, nemojmo prizivati aveti iz prošlosti i glorificirati, nemojmo ni minimalizirati, pomozite i vi u tome.

Antifašistički Vjesnik
Antifašistički Vjesnik
Antifašistički Vjesnik
Antifašistički Vjesnik

 Zašto ste išli u Jasenovac ovih dana, ali ne sa predstavnicima srpske ili židovske zajednice, ili pak Vlade?

Imate krivu informaciju. Ja sam legalist, ja idem s pokroviteljem, predstavnicima Hrvatskog sabora 22. travnja, ja sam išao vidjeti kako radi fontana i kako izgleda rapsodija cvijeća postavljena ondje. Uzmite moju snimku u cijelosti koja se tiče ove teme.

Kako tumačite ovu krizu oko obilježavanja proboja iz Jasenovca?

Oni koji nemaju što ponuditi od političkog sadržaja bave se prošlošću. Neću se ponavljati, u izjavi od dvije minute rekao sam sve o NDH i ishodišnim točkama o kojima nitko nije rekao 20 godina, i to je otišlo do Washingtona.

Mislite li da je Hrvatska pod pritiskom vleposlanika te da je ministar kulture Zlatko Hasanbegović problem za Vladu?

Ne bih rekao da je Hrvatska pod pritiskom, ona mora biti aktivna, decidirana i proaktivana, braniti i šititi interese radom i decidiranim odnosom prema prošlosti.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook.