"Vlada ne upravlja RH; izjava Petrova nema veze s realnošću"

Vijesti 11. svi 201615:56 > 15:59
Robert Anic/PIXSELL

Predsjednik stranke HRID, Drago Prgomet javio se uživo u program N1 televizije i komentirao previranja u Banskim dvorima, koja bi mogla dovesti do pada Vlade ili smjene premijere te preslagivanja u Saboru, što je sve dodatno potaknuto aferom Konzultantica.

Sudjelujete li u razgovorima o sastavljanju nove parlamentarne većine?

Ne. Ne sudjelujem, ja sam jasno to rekao jutros. Činjenica je da u ovom trenutku Hrvatska nema Vladu, ona ne upravlja državom i to je moj stav, koji dijeli većina građana. Zatvaranje očiju pred tim je zatvranje očiju pred situacijom, koja se mora riješiti, a koju treba riješiti Vlada. Dogovor Mosta i Domoljubne koalicije je bio takav da su jedni druge izabrali kao koalicijske partnere da vode državu. Ako to ne mogu neka raspišu izbore, jer hrvatska Vlada trenutno ne upravlja državom.

Vode li se, po Vama, ti razgovori? Preslagivanje su otvoreno najavili u klubu Milana Bandića, rečeno je da se radi na stvaranju nove parlamentarne većine, kojom će zamijeniti Most. Sudjeluje li i HRID u njima?

Činjenica je da sam sudjelovao u razgovorima u smislu konstatacije da Vlada ne funkcionira i da su potrebne promjene, ali u ni u kakvim konzultacijama da bi HRID mogao postati dio parlamentarne većine nisam sudjelovao. I dalje držim da su novi izbori najpošteniji način odabira ljudi koji će preuzeti odgovornost za vođenje države.

Kako bi se većina mogla dogovoriti i može li se istim dizanjem ruku za smjenu Tihomira Oreškovića imenovati Karamarko za premijera?

Gledajući političku situaciju trenutno, čovjek može reći da je moguće sve. Kako tri glavna čovjeka u Vladi međusobno ne komuniciraju i kako najžešća oporba dolazi upravo iz redova vladajuće koalicije, ili iz Mosta ili Domoljubne koalicije, ne bih se začudio kad bi se to dogodilo. Ali smatram da su ponovljeni izbori najpošteniji način. Naravno da je moguće i preslagivanje.

Kad bi se pojavio zahtjev za smjenu Oreškovića, kako bi glasali zastupnici HRID-a?

Ova vlada nije imala naše povjerenje od početka, nismo ih podržali, kao ni njihov proračun – stav je isti, Vlada ne bi dobila našu podršku.

Glasali biste za Oreškovićevu smjenu?

Vlada nema naše povjerenje, ako bi se na dnevnom redu Sabora našlo izglasavanje nepovjerenja, Vlada ne bi dobila povjerenje, kao ni predsjednik Vlade.

Jedna od mogućnosti koje se spominju je i sastavljanje nova parlamentarne većine pod okriljem ljevice. Znate li nešto o tome iz prve ruke?

Nije mi poznato da su vođe takvi razgovori, niti nas je itko kontaktirao?

Nakon svega što se dogodilo između Mire Bulja i Andrije Mikulića, te nakon izjava Milivoja Špike i njegovog prelaska u klub Bandić 365, je li daljnje funkcioniranje Vlade moguće?

Ne. Kao što Vlada ne funkcionira već tjednima, ne vidim mogućnost da ona u narednim tjednima i mjesecima profunkcionira.

Kako komentirate izjavu Bože Petrova da Vlada i dalje funkcionira?

Ona nema veze s realnošću. Možete vi zatvoriti oči, ali problemi neće nestati.

Kako komentirate ugovor između Ane Karamarko i Josipa Petrovića, koji su objavili mediji ovih dana?

Nisam upoznat do kraja sa sadržajem, u konačnici pustimo državnim institucijama da provjere njegovu autentičnost. Mislim da je to slučaj u kojem bi saborsko povjerenstvo trebalo istražiti sukob interesa i odnos Hrvatske i Mađarske te da arbitražu oko INA-e treba nastaviti.

Vlada je objavila da značajan broj kompanija u državnom vlasništvu nije više na listi strateških poduzeća. Je li ovo uvod u njihovu privatizaciju i podržavate li to?

Ne podržavam. U Saboru sam rekao da Vladi treba strategija razvoja Hrvatske, prema kojoj treba odrediti koje su kompanije za privatizaciju, a koje nisu. Zatražio sam izvanrednu sjednicu parlamenta da se donese takva odluka. To mora donijeti Sabor i obvezati Vladu da se sukladno tome i ponaša, a ne da svaka Vlada ne znam na temelju čega odlučuje što treba, a što ne treba prodati.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.