Pomoćnik ministra ne zna odgovor na pitanja o privatizaciji

Vijesti 18. svi 201615:36 > 15:47
Petar Glebov/PIXSELL

Većina u Odboru za pomorstvo i promet prihvatila je u srijedu Ugovor o jamstvu s Europskom bankom za obnovu i razvoj za financiranje projekta restrukturiranja HAC-a, iako pomoćnik ministra Alen Gospočić nije znao objasniti što točno znači dio ugovora po kojemu su 3 milijuna eura namijenjena "savjetniku za privatizaciju koji savjetuje jamca''.

Riječ je o zajmu od 250 milijuna eura, pri čemu bi se prva tranša u iznosu od 200 milijuna eura iskoristila za zatvaranje dospjelih glavnica postojećih kredita, a druga tranša od 50 milijuna namijenjena je programu restrukturiranja radne snage i financiranju kapitalnih izdataka HAC ONC-a te savjetnika za privatizaciju koji savjetuje jamca, odnosno državu. Iz priložene tablice vidljivo je, pak, da je savjetniku namijenjeno 3 milijuna eura.

Ugovor propisuje i uvjete koji prethode obvezi tranše B, a jedan od uvjeta je da je “donesen relevantni zakonodavni i regulatorni akt koji omogućuje privatizaciju imovine i/ili entiteta Hrvatskih autocesta”.

“Možete li objasniti na što se odnosi ovo ‘privatizacija’, na privatizaciju HAC-a ili HAC ONC-a”, upitao je Gospočića SDP-ov Siniša Hajdaš Dončić, no pomoćnik ministra na to pitanje nije znao odgovoriti.

Reagirala je Nada Turina Đurić (HNS), rekavši kako bi se, s obzirom na različita pitanja o sudbini HAC-a u javnosti, Odboru trebao obrattiti ministar Oleg Butković i razjasniti nedoumice, na što je predsjednik Odbora Pero Ćosić (HDZ) najavio tematsku sjednicu o HAC-u krajem lipnja, nakon što Europska banka izradi svoju studiju o HAC-u.

Gospočić je pak dodao kako nema privatizacije te kako ona može ići samo u smislu novog operatora za održavanje u HAC-ONC-u, no na ponovljeno pitanje znači li to da se privatizacija koja se spominje u ugovoru odnosi na HAC-ONC kazao je kako će odgovor dostaviti naknadno.

Budući da nije odgovoreno na njihova pitanja, oporbeni zastupnici u glasovanju su ostali suzdržani pa je ugovor podržan s pet glasova ‘za’ i četiri ‘suzdržana’.

Novinare je i nakon sjednice zanimalo o kakvoj se privatizaciji radi, a Gospočić je i dalje tvrdio kako privatizacije nema, no nakon upozorenja da je za savjetnika namijenjeno 3 milijuna eura, nazvao je u Ministarstvo, a iz telefonskog razgovora moglo se zaključiti da mu ni tamošnji službenici nisu znali odgovoriti na to pitanje.

Gospočića je to vidno uzrujalo pa je uz oštre riječi prekinuo razgovor i otišao iz Sabora.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.