Studenti burno reagirali na izjavu ministra Mornara

Vijesti 28. stu 201421:11 > 21:20
N1

Gost Zorana Šprajca u Dnevniku bio je predsjednik Mreže mladih Hrvatska, Marko Boko, koji je komentirao izjavu ministra znanosti, obrazovanja i sporta Vedrana Mornara o "odljevu mozgova".

Boko je objasnio što je sporno u izjavi ministra Mornara na koju su odmah burno reagirali i mnogi profesori i studenti, studentske udruge i političari.

“Sama izjava je sporna. Ovakav diskurs od ovako visokog dužnosnika je neprihvatljiv i nevjerojatno je da ministar znanosti, obrazovanja i sporta može izjaviti nešto ovako. Posebice zato što izjava da je visokoškolsko obrazovanje u Hrvatskoj besplatno nije istinita”, rekao je Boko te dodao da studirati ne znači samo plaćati školarinu nego i smještaj, prijevoz…

Predsjednik Mreže mladih Hrvatske osvrnuo se i na komentar ministra da Hrvatska s “odljevom mozgova” novac ulaže u njemačko gospodarstvo.

“Neka nam ministar i njegova Vlada kreiraju radna mjesta i mi ćemo rado ostati u Hrvatskoj. Mladi ne odlaze iz Hrvatske na izlet i nisu svi voljni napustiti Hrvatsku nego odlaze trbuhom za kruhom”.

Boko je komentirao i ministrovu kritiku bolonjskog sustava studiranja jer apsurdno mnogo studenata nastavlja studirati nakon preddiplomskog studija.

“Kad nam se otvore uvjeti za normalan oblik zapošljavanja s prediplomskim studijem mladi neće trošiti svoje vrijeme, novac i kapacitete za odlazak na diplomske studije, međutim, u Hrvatskoj je prediplomski studij bezvrijedan i s njim se ne može postići ništa”, zaključio je Boko.

Cijeli razgovor pogledajte u snimci.