Pušteni svi privedeni zbog skidanja dvojezičnih ploča

Vijesti 23. ruj 201413:22 > 20:35
CROPIX/Vlado Kos

U Vukovaru se danas dogodio novi incident sa skidanjem dvojezičnih ploča nakon kojeg je uhićeno šest osoba.

Iz vukovarske policije puštena je i posljednja od šest osoba s kojima je policija danas obavila obavijesni razgovor nakon što je skupina branitelja i stradalnika s pročelja državnih institucija skinula 14 ploča s dvojezičnim natpisima i predala ih Gradskom poglavarstvu.

Oštećena ploča na zgradi policije popodne je zamijenjena novom.

Po riječima glasnogovornika vukovarsko-srijemske Policijske uprave Domagoja Džigumovića, riječ o osobama s područja grada Vukovara, a “sva prikupljena saznanja” policija je proslijedila mjerodavnome državnom odvjetništvu.

Neslužbeno je potvrđeno da su među šest osoba s kojima je policija obavila obavijesni razgovor bile i dvije žene čiji su članovi obitelji poginuli u obrani Vukovara 1991. godine.

Dvojezične ploče nasilno su skinute nakon polaganja vijenaca i paljenja svijeća na Memorijalnom groblju žrtava Domovinskog rata u povodu obilježavanja 23. obljetnice ustroja 204. vukovarske brigade. Pošto je dio sudionika otišao na misu zadušnicu u crkvu sv. Filipa i Jakova, dio branitelja i ratnih stradalnika otišao je do grada i s pročelja državnih institucija skinuo dvojezične ploče te oštetio ploču na zgradi policije, koja je ubrzo zamijenjena novom.

CROPIX/Vlado Kos
CROPIX/Vlado Kos
CROPIX/Vlado Kos
CROPIX/Vlado Kos
CROPIX/Vlado Kos
CROPIX/Vlado Kos
CROPIX/Vlado Kos
CROPIX/Vlado Kos
CROPIX/Vlado Kos

Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava, komentirajući nasilno skidanje dvojezičnih ploča u Vukovaru, izjavio je novinarima kako je očito da je “potez koji je Vlada povukla postavljajući u Vukovaru dvojezične ploče loš za Republiku Hrvatsku, a i za grad Vukovar”. Također je rekao kako ne zna što će se s pločama predanima Gradskom poglavarstvu.

“Mislim da ću ih čuvati kao suvenir. Ne znam što ću s njima, nit’ su moja, nit’ su gradska imovina. Ne znam. Vidjet ću”, rekao je gradonačelnik Penava, koji je s vukovarsko-srijemskim županom Božom Galićem poslijepodne bio u policiji zbog obavijesnih razgovora sa šest osoba.

Nasilno skidanje ploča komentirao je i predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko, koji je bio na obilježavanju 23. obljetnice 204. vukovarske brigade, te je poručio kako se svi moramo boriti da u hrvatskom društvu vrijede demokratski standardi te da se ostvari dijalog.

Po mišljenju posljednjeg zapovjednika obrane Vukovara i 204. brigade Branka Borkovića, bez razgovora i tolerancije neće biti moguće riješiti probleme u Vukovaru.

Na zajedničkom sastanku Stožera za obranu hrvatskog Vukovara i Koordinacijskog operativnog tima (KOT), koji su se u Vukovaru danas sastali kako bi razmatrali stanje u hrvatskom društvu, od svih institucija zatražen je “trenutačni prestanak protuzakonite i protuustavne primjene ćirilične agresije na Vukovar” u skladu s odlukom Ustavnog suda.

U Vukovaru je večeras mirno, a na ulicama se može vidjeti više policajaca.