'Gradnja 13 centara bi povećala komunalnu naknadu 3-4 puta'

Vijesti 30. kol 201618:31 > 18:44
N1

Gost Dnevnika u 18 bio je tehnički minstar zaštite okoliša i prirode Slaven Dobrović.

Najveći problem u vašem mandatu je plan gospodarenja otpadom. Zašto je ta točka skinuta sa sjednice vlade?

Plan koji je HDZ donio 2007. je SDP htio nastaviti i to nije uspio. Zanimljivo je da je koncept isti i zasniva se na izgradnji velikih centara. Politika EU je u međuvremenu promijenjena. Nije dobro graditi 13 velikih centara vrijednih oko pola milijarde kuna prosječno u koje se otpad vozi i po 100 kilometara i čiji rad će povećati komunalnu naknadu za građane i do 3 ili 4 puta.

Prvi otpor je zbog nerazumijevanja, ali ako se argument ponavljaju radi se o poštivanju nekih interesa.

Čijih?

Hrvatska je za gospodarenje otpadom namijenila potrošiti 22 milijarde kuna. Krivi su pojedinci koji planiraju politiku gospodarenja otpadom da poštuju te interese. Mi želimo 5 do 8 manjih centara koji će koštati 3 do 4 puta manje i koji će generirati sirovine.

Dio kritika išao je prema financijskoj studiji. Je li prihvatljivo da studiju u par dana napravi tvrtka osobe s kojom ste u dobrim odnosima?

Uopće se ne radi o studiji koja potkrepljuje plan. To su cost-benefit studije. Podvala je da je to studija koja potkrepljuje naš plan. Ovaj plan je napravljen u skladu s preporukama EK. Kritizira se prekapacitiranost, govori se o sukobu s ciljevima recikliranja…

Mario Šiljeg se ogradio od plana gospodarenja otpadom. On tvrdi da je povučen taj plan zbog primjedbi Europske komisije.

On bi morao poznavati tijek donošenja dokumenata.

Razgovarao sam s povjerenikom Komisije u dva navrata i zaželio je što prije donošenje plana. Radi se o povredi nacionalnih interesa. Dužni smo plan donijeti što prije jer ovakvo ponašanje donosi ugrozu.

Mnogi su zapazili i vašu prepisku na Facebooku s vašim prethodnikom Mihaelom Zmajlovićem. problem je neisplata novca izvođačima radova na energetskoj obnovi kuća? Zašto tvrtke koje su radile na obnovi ne primaju novac pa sada prijete ovrhom vlasnika kuća?

Ako vodite Fond tako da ugovorite daleko više nego ste financijskim planom predvidjeli i daleko više što možete ostvariti onda je to neodgovorno ponašanje. Podmetanjima se ukazuje na našu neku nesposobnost, a to je neodgovorno ponašanje. Puno je ljepše dijeliti novce… Zmajlovićeva obećanja nisu realna.

Oštri ste i prema HDZ-u i SDP-u. Je li to održiva strategija?

Nužno je uvesti promjene. Ponašati se kao dosad izbjegava mogućnosti stvaranja prosperitetne države. Mi smatramo da imamo znanje i tradiciju da stvorimo prosperitetnu zemlju.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.