Most uskoro mijenja i Zakon o sukobu interesa

Vijesti 16. lis 201616:05 > 16:08
Tomislav Miletic/PIXSELL

Most je definitivno odustao od izglasavanju svojih uvjeta prije sastavljanja Vlade. Prvog dana Sabora vladajući su izmijenili zakone kojima se mijenja ustroj Vlade i tek jedan Mostov uvjet, onaj o ukidanju dužnosničke beneficije “6+6” (puna plaća pola godine i pola plaće idućih pola godine nakon isteka dužnosti).

Ni u ponedjeljak, kada Sabor nastavlja s radom, neće se izglasati ostali Mostovi zahtjevi, već tek jedan, i to izmjene Zakona o financiranju političkih aktivnosti i izborne promidžbe, koji jedini ide u hitnu proceduru i kojim će se omogućiti da se iznos proračunskog financiranja stranaka ubuduće određuje na temelju poreznih prihoda, a ne rashoda, a koji je još u prošlom sazivu Sabora prošao prvo čitanje, piše Večernji list.

Sve ostale izmjene zakona na kojima je Most ranije inzistirao izglasati će se, kažu u Mostu, u iduća dva-tri tjedna. Oporba kaže da je to puno bolji način, ali i već upozorava na posljedice koje će izazvati i onaj prvi izglasani zahtjev o ukidanju povlastice “6+6”. Naime, prema izglasanom zakonu, samo dužnosnici koji na dužnosti provedu više od godinu dana imat će pravo na tu povlasticu. Oni sa “stažem” od tri mjeseca do godine dana imaju povlasticu 3+3, a oni koji na dužnosti budu do tri mjeseca ni na kakvu povlasticu. Izglasane promjene odnose se i na zastupnike koji su prisegnuli na dužnost u petak pa je oporba upozorila da je Ustavni sud 2012. ukinuo retroaktivno rješenje kada su ukidane povlaštene saborske mirovine.

– Svjesni smo rizika, ali smo svejedno htjeli da se to odnosi na ovaj saziv jer je to zdravorazumski. Neki ljudi doslovce će biti pet dana u Saboru i mi držimo da ne bi smjeli zbog toga još godinu dana primati plaću – kaže M. Šimić. Pita se i tko će biti taj koji će imati “hrabrosti” zatražiti ocjenu ustavnosti takvog zakona.

– To bi bila čista sramota – uvjeren je Šimić.

Međutim, takva beneficija nije postojala bez razloga. Naime, prema Zakonu o sprečavanju sukoba interesa, bivšim je dužnosnicima znatno sužen izbor poslova kojima se mogu baviti nakon mandata, zbog čega je oporba upozoravala da je ukidanje beneficije “6+6” polovično rješenje. U Mostu pak kažu da su svjesni tog problema.

– Nismo dogovorili detalje, ali i Zakon o sprečavanju sukoba interesa ići će uskoro u izmjene zbog toga – kaže Šimić, piše Večernji.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.