Zbog štrajka se zatvaraju menze, gdje će jesti studenti?

Vijesti 13. stu 201618:51 > 18:56
Goran Stanzl/PIXSELL (ilustracija)

Od srijede počinje štrajk djelatnika Studentskog centra Zagreb. Menze, kantine, student servis i drugi važni segmenti studentskog života vjerojatno zatvaraju vrata, najavili su sindikati.

Stupaju u kolektivni štrajk jer uprava, postavljena u procesu sanacije SC-a, ne želi potpisati kolektivni ugovor kojeg su usuglasili pregovarački timovi.

Index doznaje da je odbijenica došla od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja, koji imenuje Sanacijsko vijeće, i to zbog dodatnih financijskih obveza koje bi Studentski centar Zagreb preuzeo na sebe iako je u procesu sanacije. Jedno od najspornijih pitanja su nova materijalna prava koja zaposlenici traže – božićnicu, uskrsnicu, regres, dar za djecu i druge bonuse. Ukupna cijena? 3000 kuna po zaposleniku godišnje, ne računajući naknade za smrt u obitelji, naknade povisivanje otpremnina i sl.

“Ne možemo potpisati nova materijalna prava djelatnicima, koji ionako imaju veće plaće nego i u samom Ministarstvu znanosti i obrazovanja, iako su to usuglasili pregovarački timovi. Studentski centar prolazi kroz proces sanacije i takve financijske obveze mogu nas vratiti na početak posla”, neslužbeno poručuju iz Studentskog centra upozoravajući i da kreću u proces restrukturiranja, u sklopu kojeg će se nekim radnicima ipak morati zahvaliti, a sindikati traže i dogovor oko sistematizacije.

Informaciju o ovim ‘materijalnim pravima’ potvrdili su i iz resornog sindikata.

“Nakon pregovora dali smo Sanacijskom vijeću da se očituje o usuglašenom kolektivnom ugovoru. Njima su sada prijeporna materijalna prava koja smo dogovorili, iako smo mi išli daleko ispod materijalnih prava koja možemo imati, baš zato što i jesmo u sanaciji. Nama je plaća u posljednje dvije sanacije smanjena za 400 kuna. Nakon što je postignut dogovor, oni izbjegavaju potpis ugovora 48 dana. Prvo smo pokrenuli određene mjere, a pošto mirenje nije uspjelo, najavili smo štrajk,” kazao je Index.hr Tomislav Vukoja iz Samostalnog sindikata zaposlenika studentskih centara Hrvatske.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.