'U Italiji se dogodine neće dogoditi ništa bitno za EU'

Vijesti 05. pro 201610:27 > 10:34
N1

Žarko Puhovski je gostovao u specijalnoj emisiji N1 i komentirao aktualna politička događanja u zemlji i svijetu.

Puhovski je komentirao što će se dogoditi s Italijom odnosno kakve će posljedice za tu zemlju i eurozonu imati neuspjeh koji je tamošnji premijer Matteo Renzi imao na referendumu za predloženu ustavnu reformu. “Prva reakcija će biti da se postavi tehnička vlada. Moguće da se odmah ide na izbore, ali mislim da se to neće dogoditi. Neka vrsta sadašnjeg stanja produžit će se godinu dana. Do narednih izbora bit će tehnička vlada Renzijeve većine”, rekao je Puhovski, koji smatra da će se u tih godinu dana dobiti razdoblje za predah, kako bi se vidjelo što će se dogoditi na izborima u Francuskoj i Njemačkoj, a što bi moglo utjecati na budućnost Europske unije.

“U Italiji se u idućoj godini neće dogoditi ništa bitno za budućnost EU, jer će imati tehničku vladu. Dogodio se zbrčkan pokušaj mijenjanja ustavne reforme. Renzi je pokazao da nije lako biti političar. Mnogi misle da svaka šuša može završiti u parlamentu, ali to uopće nije lako. Renzi nema političko iskustvo, pogotovo u Italiji”, rekao je Puhovski.

Što se tiče opasnosti da bi se u Italiji mogao ukinuti euro i vratiti lira, Puhovski je rekao da je takav oblik referenduma opasan jedino ukoliko bi se on dogodio u Njemačkoj i ako bi se vratila njemačka marka. “Lira nije bila ni približno ugledna valuta i nisam uvjeren da bi to tako dobro prošlo. Činjenica je isto tako i to da su procedure za raspisivanje referenduma takve da se opet radi o godinu dana predaha, kad će se nakon izbora u Njemačkoj i Francuskoj znati konkretnije o budućnosti EU”, rekao je Puhovski.

Komentirao je i politički pokret “Pet zvjezdica”. “Oni su sami po sebi nejasni. Iskoristili su parolu “Ne znamo što hoćemo, znamo što nećemo”. To je vidljivo od Donalda Trumpa do Ivana Pernara, a to je pokušaj da se bude ‘svidljivo’, a s ruge strane se pokušava reći da su iznad razlike lijevo i desno, nemaju svjetonazor. U Italiji kažu da je važno da se smeće odvozi i da tramvaji voze, a u pozadini će i dalje tehnokrati voditi politiku”, rekao je Puhovski.

Istaknuo je da je Italija imala puno koristi od Europske unije. “Uspijevala je puno. Rastrzana je unutarnjim lokalističkim pokretima. Unutarnje razlike u Italiji, regionalne razlike zaoštrene su u EU više nego prije, jer su neki sjeverni dijelovi i dalje još više napredovali nego prije, dok je jug i dalje siromašan. Italija je imala osjećaj kao nacija, da je uz Njemačku, Francusku i Veliku Britaniju imala manje važnu ulogu. To se moglo promijeniti i sa Brexitom ili mogućom suspenzijom Francuske, ako na izborima pobijedi Marine Le Pen”, rekao je Puhovski.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.