Na zimske praznike u inozemstvo će 39 posto građana RH

Vijesti 21. pro 201612:20 > 12:30
Pixabay

Hrvati gotovo dva puta češće putuju radi razonode nego poslovno, dvije trećine putovanja odnose se na ona unutar Hrvatske, dok 39 posto ispitanika planira zimski odmor provesti u inozemstvu, gdje će prosječno potrošiti 4.955 kuna, pokazalo je najnovije istraživanje MasterIndex kartičarske kuće Mastercard.

Online istraživanje MasterIndex o navikama korištenja financijskih usluga u Hrvatskoj te stavu prema platnim karticama, Mastercard je, u suradnji s GfK – Centrom za istraživanje tržišta, proveo u listopadu, na uzorku od 1009 korisnika bankarskih usluga u Hrvatskoj, u dobi od 18 do 55 godina.

Istraživanje je pokazalo da Hrvati gotovo dva puta češće putuju radi razonode nego poslovno, pa je tako prosječni sudionik istraživanja radi odmora, u zadnjih godinu dana, putovao 4,4 puta, dok je na poslovnom putovanju bio 2,2 puta.

Nadalje, oko dvije trećine svih putovanja odnose se na ona unutar Hrvatske, dok su putovanja izvan eurozone rijetka, 11 posto. Općenito, 52 posto ispitanika putovalo je u inozemstvo radi razonode u prošlih godinu dana. Pritom najviše putuju ispitanici s višim stupnjem obrazovanja te ispitanici s većim primanjima.

Čak 65 posto putovanja radi razonode odnosi se na ona unutar Hrvatske, na eurozonu otpada 23 posto, dok se preostalih 12 posto odnosi na destinacije poput Moskve i New Yorka.

Kod poslovnih putovanja situacija je slična: 65 posto takvih putovanja odnosi se na našu državu, četvrtina na eurozonu. Najčešće se posjećuju bliže destinacije: Ljubljanu, Sarajevo, Beč, Budimpeštu, München, Beograd i Rim.

U inozemstvu nadolazeće zimske praznike planira provesti 39 posto ispitanika, a taj se broj nije mijenjao od listopada 2015. Među njima najviše je onih koji su planirali adventska putovanja, 55 posto, zatim novogodišnja putovanja, 25 posto, te odlazak na skijanje, 22 posto.

Kad je riječ o potrošnji na inozemnim putovanjima radi razonode, prosječan trošak se smanjio u odnosu na listopad 2015. s 5.764 na 4.955 kune, s tim da nešto više troše ispitanici stariji od 30 godina, više razine obrazovanja, uglavnom iz Zagreba, sjeverne Hrvatske i Slavonije.

Oko 5 posto anketiranih na putovanje je potrošilo između 5.000 i 10.000 kuna, a više od 10.000 potrošilo je tek 3 posto ispitanika.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter|Facebook | Instagram.