Mostovac otkriva najčešće opravdanje zastupnika za izostanak

Vijesti 01. ruj 201721:04 > 21:10
youtube/screenshot

Odbor za izbor, imenovanja i upravne poslove raspravljao je jučer o umanjenju zastupničkog paušala za zastupnike koji su neopravdano izostali s plenarne sjednice Hrvatskog sabora u mjesecu srpnju.

Odboru je nazočio saborski zastupnik Mosta nezavisnih lista, Marko Vučetić ističući zanimljivost da se umjesto utvrđivanja činjeničnog stanja, pribjeglo zapravo stvaranju neobične prakse, priopćio je Most.

„U propisanoj proceduri donošenja Zakona zastupnici SDP-a predložili su da se rad u predstavničkim tijelima lokalne i regionalne razine treba smatrati opravdanim izostankom saborskog zastupnika. Prijedlog je odbijen (od strane Mosta i HDZ-a). Dakle, iz teksta Zakona je bilo jasno da saborski zastupnici koji su ujedno i vijećnici u predstavničkim tijelima, neopravdano izostaju ukoliko rad u predstavničkim tijelima pretpostave zastupničkoj dužnosti, jer da to SDP-u tada nije bilo jasno, prijedlog bi im bio besmislen!“ ističe Marko Vučetić.

”Iz činjenice da je prijedlog odbijen, jasno je da saborski zastupnici svaki put neopravdano izostaju s plenarne sjednice kada sudjeluju u radu predstavničkih tijela lokalne i regionalne razine”, navodi se u priopćenju.

Osim toga, Vučetić dodaje: „Ove jasnoće se jedino Most nezavisnih lista drži, to je razlog što sam jedini jučer na Odboru glasovao protiv prijedloga da se ti izostanci opravdaju, a jasnoća onih koji donose zakone i razvijaju neku drugu, sebi vlastitu praksu, trajno mi je neprihvatljiva. Zakon nema niti smije imati savjetodavnu ulogu, zakone se ili provodi ili krši“.

Iz Mosta napominju kako su upravo oni inzistirali na izmjenama Zakona o pravima i dužnostima zastupnika u Hrvatskom Saboru kako bi se regulirala redovitost njihovih dolazaka. Prihvaćene su izmjene prema kojima se za svaki neopravdani izostanak iz Hrvatskog sabora na dan kad se održava sjednica, zastupniku oduzima 150kn od zastupničkog paušala koji iznosi 1500kn. Međutim, razlozi „opravdanja“ nedolazaka nešto su na što treba skrenuti pozornost, s obzirom da su uočena razna paušalna objašnjenja te isprike koje nikako nisu zadovoljavajuće.

Most nezavisnih lista nedolaske svojih zastupnika u Hrvatski sabor ni ne pokušava opravdati njihovim prisustvom na sjednici županijskog ili gradskog vijeća, dok je upravo to najčešće objašnjenje ostalih zastupnika kako bi uštedili iznos od 150kn, što dovoljno govori o izostanku etičkog postupanja.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.