Vlada RH: Todorić je gurnuo Agrokor na rub stečaja

Vijesti 09. lis 201718:00 > 18:05
N1

Nakon objave revidiranog financijskog izvještaja Agrokora d.d. i revidiranog konsolidiranog financijskog izvještaja grupe Agrokor, koje je proveo Price Waterhouse Coopers, a predstavio izvanredni povjerenik Ante Ramljak, reagirala je Vlada RH.

“Financijski izvještaji Agrokora za 2016. godinu pokazuju da postoje velike računovodstvene nepravilnosti koje ‘mogu ukazivati na potencijalne protuzakonite radnje’. Vlada RH očekuje da izvanredni povjerenik poduzme sve zakonom propisane radnje kako bi se utvrdila odgovornost za brojne utvrđene nepravilnosti. Vlada očekuje da nadležne institucije svoj posao obave savjesno, odgovorno i u primjerenim rokovima”, navodi se u Vladinu priopćenju. 

“Revidirana financijska izvješća jasno pokazuju dubinu i težinu problema koje je u Agrokoru stvorio njegov vlasnik Ivica Todorić zbog kojih se cijela grupacija Agrokor našla na rubu stečaja. Financijska izvješća za 2016. koje je revidirala ugledna međunarodna tvrtka Price Waterhouse Coopers dodatno potvrđuju s kakvom je opasnošću bilo suočeno hrvatsko gospodarstvo i pokazuju kakav je doprinos očuvanju stabilnosti cjelokupnog gospodarstva osigurao Zakon o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za Republiku Hrvatsku donesen u travnju 2017. Zakon je spriječio nekontrolirani stečaj Agrokora, kao i njegove učinke po hrvatsko gospodarstvo u cjelini”, smatra Vlada.

“Zakonom i postupkom izvanredne uprave očuvana su radna mjesta, spriječeno je prelijevanje sistemskih rizika na cijelo gospodarstvo te je sačuvana stabilnost gospodarskog sustava u cjelini. Time su stvoreni i preduvjeti za nastavak gospodarskog rasta. Dodatno, financijsko, operativno i poslovno restrukturiranje se provodi bez trošenja novca poreznih obveznika. Pred Agrokorom i njegovim vjerovnicima je rad na nagodbi koja će odgovoriti na pitanje razrješavanja ogromnih dugova kompanije čemu pozitivan doprinos daju rezultati izvanredne uprave u proteklih šest mjeseci”, zaključuje se u Vladinu priopćenju. 

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.