Jonjić: Haški sud može se gledati na tri razine

Vijesti 19. stu 201710:59 > 11:00
N1

Eugen Jakovčić iz Documente i Tomislav Jonjić, povjesničar i odvjetnik, gostovali su u Točki na tjedan i komentirali ulogu suda u Haagu.

“Možemo govoriti o prednostima haškog suda, kao definiranje zločina silovanja u ratu, što je bio veliki iskorak za međunarodno pravo. Haški tribunal je podigao 161 optužnicu za puno više optuženika i uspio je nadići ono što se sad postavlja kao problem, a to je da Hrvatska ne može suditi srpskim državljanima. Hrvatska je donijela ustavni zakon o haškom tribunalu i suradnja s njim je bila obvezujuća. Ona je u početku išla vrlo teško, međutim, dolaskom i pojačanom potporom Clintonove administracije dolazi do promjene i sud dobiva na važnosti dovođenjem Slobodana Miloševića”, rekao je Jakovčić.

“U hrvatskoj javnosti bilo bi vrijeme da se raspravao o sudu razluči na raspravu o odnosu Hrvatske prema tom sudištu. To bi bila rasprava o hrvatskoj naivnosti, nesposobnosti da se suoči s ozbiljnim međunarodno-pravnim problemima, kao i činjenicu da su tamo hrvatske Vlade manipulirale dokumentima i svjesno optuživale određene optuženike. Sud se može gledati na 3 razine, kvazihistoriografska, pravna i politička”, rekao je Jonjić.

“Kvazihistoriografska je zato što je prikupio dokumentaciju koja se rijetko može skupiti. Ambicija suda da ispišu povijest zbivanja nakon ’91. godine na području bivše Jugoslavije pokazala se promašenom i razlog potpunog neuspjeha suda. Na pravnoj razini, zahvaljujući činjenici da su suci haškog tribunala suci nastavnici, a ne prktičari, dogodilo se da su se tamo svi slučajevi detaljno proučavali, ali zbog nevičnosti praktičnom sudovanju procesi pretvorili u epopeje koje nitko ne može pratiti. Politička je da je sud doživio debakl, rezolucijom Vijeća sigurnosti pretpostavka je bila da će se stvoriti klima pomirenja među narodima, umjesto da se teži progonu konkretnih počinitelja”, rekao je Jonjić.

Upitan što očekuje od presude Ratku Mladiću, Jakovčić je rekao da je samo jedna kazna moguća. “Mislim da je stvar vrlo jasna i da je tužitelj Tiger jasan. Sve što neće biti doživotna kazna bit će uvreda za žrtve”, rekao je Jakovčić.

Upitan za presudu bosanskohercegovačkoj šestorci, Jonjić je istaknuo nekoliko elemenata. “Ako bi presuda bila osuđujuća, imat će negativne političke implikacije i zato bi nama bilo važno da one budu oslobađajuće. Ako budu utvrđeni krivima, pravnih implikacija neće biti. Ja od haškoga suda ni u tom predmetu kao ni u predmetu Ratka Mladića ne očekujem apsolutno ništa”, rekao je Jonjić.