Podrška mladom prosvjedniku: "Sutra to možemo biti svi mi"

Vijesti 20. velj 201509:04 > 09:09
Facebook/screenshot

Na Facebooku je u četvrtak navečer osvanula stranica podrške mladom prosvjedniku kojeg je policija privela jer je prosvjedovao u Savskoj zbog nezaposlenosti mladih. Priveden je zbog "kršenja javnog reda i mira".

Preko noći je stranica “Ja sam Marko Grahovac” prikupila više od 1.000 lajkova, a nastala je kao reakcija na “oduzimanje Ustavom zajamčeno prava na mirni prosvjed građaninu Republike Hrvatske, Marku Grahovcu”.

“Dužnost zaštite Ustava i temeljnih ljudskih prava i sloboda je na svima nama. Svaki građanin Republike Hrvatske mora ustati i oduprijeti se svakom narušavanju i ograničavanju fundamentalnih vrijednosti Republike. Ustav je taj preko kojeg se ne može prijeći – njegove temeljne vrijednosti poput osobne slobode i slobode mirnog prosvjedovanja i okupljanja čine Hrvatsku demokratskom republikom. Čak i ovakva kršenja ustavnih prava građanina, kojima smo danas svjedočili – mogu se činiti neznatnima, ali upravo je tu moć i simbolika Ustava, da smo svi pred Ustavom i zakonom jednaki, bili veliki ili mali. I zato, danas je to bio Marko Grahovac – sutra možemo biti mi!

Dignimo glas za zaštitu ustavnih prava i temeljnih sloboda svakog građanina Republike Hrvatske”, objavili su administratori stranice.

“Željeli bismo također naglasiti i razlog zbog kojeg je Marko Grahovac jučer prosvjedovao u Savskoj ulici. To je visoka nezaposlenost mladih, a pogotovo onih koji imaju višu ili visoku stručnu spremu te svakodnevno iseljavanje mladih iz Hrvatske. Ovo je problem koji se tiče apsolutno svih – i onih starijih koji su u mirovini i mlađih koji su tek pred time da nađu posao, ali i onih koji trenutno još uvijek imaju posao. Tko će uplaćivati doprinose za mirovinsko i zdravstveno osiguranje ako će nam velik broj mladih, radno sposobnih ljudi otići u strane države? Tko će uopće raditi i stvarati dodatne vrijednosti?

Vrijeme je da napokon kažemo i zatražimo – Vlada RH ima dužnost brinuti se za gospodarski razvitak zemlje i neka hitno pronađu rješenje za ovaj problem. Izabrani su da riješe te probleme i za to primaju plaću. Trenutna Vlada nije za sve kriva, ali je na njoj odgovornost za upravljanje u ovakvim kriznim vremenima. Mi više nemamo vremena za gubljenje i promišljanja o strategijama i mjerama – dajte rješenje sada! Udružimo se u što većem broju i izvršimo pritisak na Vladu da nađe rješenje sada, bez obzira na to što je izborna godina.

Što nas više bude – naš glas će imati veću snagu. Ovo nije sam problem nezaposlenih, ovo je problem svih nas”, dodoaje se na stranici.

Podsjećamo, pred dolazak predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović u posjet braniteljima u Savskoj, s druge strane Savske ulice, oko podneva pojavio muškarac koji je odlučio prosvjedovati protiv nezaposlenosti mladih u Hrvatskoj. Branitelji su burno reagirali na njegov prosvjed. Masovno su ga vrijeđali i dobacivali mu da je Milanovićev plaćenik.

Mladić je priveden, ali protiv njega neće biti podnesena kaznena prijava, poručio je putem Facebooka ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić.