Akrap: Problemi demografije neće nestati, treba ih rješavati

Vijesti 02. lip 201809:08 > 09:08
N1

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović ponovno je jučer iz Osijeka prozvala Vladu da nije adekvatno odgovorila na demografsku krizu te istaknula kako je krajnji trenutak da se donesu konkretne mjere. Izrazila je žaljenje što je Vlada odbila njezin prijedlog te najavila da će 11. lipnja predstaviti mjere koje je pripremila sa svojim savjetnicima.

Posebni savjetnik predsjednice za demografiju Anđelko Akrap bio je gost Novog dana.

Slažete li se s predsjednicom da Vlada nije adekvatno odgovorila na demografsku krizu? Vlada tvrdi da je donesen niz mjera, no nekih velikih pomaka očito nema.

“Malo ću se vratiti u prošlost. Svaka vlada, ama baš svaka, je izrađivala svoju posebnu strategiju.  Uvijek nova vlada kreira svoju politiku. To je dugoročna politika koja obvezuje sve. Svi misle mi smo najpametniji i mi ćemo to promijeniti umjesto da se to nadopunjuje. To je društveni, općehrvatski problem, problem ekonomije, zdravstva, svih segmenata društva i ne može se doupustiti da se to tako prebacuje.”

Je li bilo ikakvih učinkovitih mjera? Premijer je rekao da je to problem još od Drugog svjetskog rata.

“Ti negativni procesi počinje 60-ih. No još 70-ih su stručnjaci upozoravali da će u devedestima doći postupnog prirodnog pada. Domovinski rat je to ubrzao. Tada se govorilo da je to marginalan, izmišljen problem, no znalo se da će doći vrijeme… To je opći problem – pozicije, opozicije, lijevih, desnih… U tom kontekstu treba pozitivno gledati uzavrelu atmosferu oko demografske politike.”

“Potreban je cijeli niz mjera u svim segmentima i u Vladi mora postojati osoba koja ih koordinira. Ni s ovom ni s budućom, ni bilo kojom vladom, demografski problemi neće nestati. Oni su se gomilali i treba ih rješavati”, poručio je Akrap.

Cijeli razgovor pogledajte u videu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.