MUP još radi izvješće o Grahovcu, a njemu raste podrška

Vijesti 20. velj 201516:54 > 16:58
N1

Facebook stranicu "Ja sam Marko Grahovac", pokrenutu u znak podrške prosvjedniku protiv nezaposlenosti Marku Grahovcu koji je bio priveden zbog narušavanja javnog reda i mira dok je prosvjedovao preko puta braniteljskog šatora u Savskoj ulici za manje od dana je poduprlo više od 5000 ljudi, a MUP je izvijestio da se još provodi nadzor.

“S obzirom da nadzor internih službi u konkretnom slučaju još uvijek traje nemamo novih pojedinosti, odnosno informacija za javnost”, rekao je u petak MUP Hini, dodavši da će nakon završetka nadzora i kompletiranja izvješća biti u mogućnosti odgovoriti na pitanja.

Policija je 30-godišnjeg mladića, koji je u četvrtak prosvjedovao protiv nezaposlenosti mladih u Savskoj bila privela zbog remećenja javnog reda i mira, ali je ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić zatražio nadzor nad postupanjem policije u tom slučaju. Iako je bilo najavljeno da će biti prijavljen, MUP je ranije izvijestio da policija protiv njega zasad nije podnijela optužni prijedlog zbog eventualnog počinjenja prekršaja.

Prosvjednik protiv nezaposlenosti držao je bijele gaće u ruci i nosio natpise “Ja imam PTSP od nerada”, “Ili posao ili kalašnjikov” i “Karamarko odi doma”. Rekao je da ne podcjenjuje branitelje ni njihov doprinos već da se bori za mlade koji su pobjegli iz države, ali je nekima od prosvjednika iz šatora i njihovim simpatizerima zasmetao transparent protiv predsjednika oporbenog HDZ-a Tomislava Karamarka te izjava da je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović lagala i da nema veze s gospodarstvom.

Sudeći prema snimkama s mjesta događaja, mladić je mirno prosvjedovao, ali je svojim natpisima i porukama izazvao nezadovoljstvo i burne reakcije dijela prosvjednika iz šatora i njihovih simpatizera. Kad je policija odlučila intervenirati, mladića je do policijskog vozila dopratilo najmanje šestoro policajaca.

Zbog postupanja policije koje se našlo pod povećalom unutarnje kontrole uslijedila je i reakcija Centra za mirovne studije koji je priopćio da je zgrožen policijskim postupanjem prema Marku Grahovcu kojeg su policajci priveli zbog navodnog narušavanja javnog reda i mira, nakon što je mirno i nenasilno prosvjedovao u Savskoj 66.