"Turisti u Hrvatskoj su sve obrazovaniji i više troše"

Vijesti 02. kol 201809:28 > 09:39
Ilustracija

Gost Novog dana bio je ravnatelj Instituta za turizam Damir Krešić.

Razlike u pristupu turistima u Istri i Dalmaciji?

Kada je riejč o Istri, turizam se razvija na bolji i profesionalniji način. To je zbog toga što je Istra bliža tržištima, struktura smještajnih kapaciteta je drugačija, a i Iu stri je i bolja suradanja privatnog i javnog smještaja. Istra je zbog blizine zapadnih zemlja bila na izvoru dobre prakse.

Istraživali ste koliko određeno mjesto može primiti gostiju a da ne dođe do prenapučenosti?

Održivi razvoj uključuje ekonomsku i društveno održivost. Razvojem turizma prije ili kasnije dolazi do problema s održivošću. Sve naše županije morat će u dogledno vrijeme provesti takve studije. Nema konkretne brojke, to je problem svih priobalnih županija. Potražnja se povećava puno brže nego smještajni kapaciteti. 

Što turisti očekuju kad dolaze u Hrvatsku?

Došlo je do pomaka u hrvatskom turizmu u odnosu na prije deset godina. Turisti koji dolaze u RH su sve obrazovaniji. Imamo sve veći broj turista koji imaju primanja veća od 3.000 eura mjesečno. Veći je udio turista koji dolaze s partnerom, a pada udio onih koji dolaze s djecom i prijateljima. Još uvijek je glavni motiv aktivni odmor, turisti traže sve više sadržaja. Lojalnost turista destinaciji je u opadanju. Sve je manji broj onih koji su u Hrvatskoj bili prije, a sve je više onih koji su tu prvi put. Narasla je turistička potrošnja, oko 25 do 30 posto u odnosu na prethodno istraživanja. Neke mjere turističke politike polučuju rezultate. Imamo turiste koji su kvalitetniji i više troše. 

Kažete da se prenaglašava utjecaj turizma na BDP.

Turizam kao gospodarska aktivnost je nešto bez čega bi RH bila u težoj poziciji, ali to nije 20 posto, kako se često puta naglašava. Brojke sve govore. 11 milijardi eura je respektabilna brojka i to je skup gospodarskih aktivnosti kojima se moramo pozabaviti. Mi volimo puno pričati o turizmu, ali se prema samom sektoru odnosimo maćehinski. 

Smatrate da ovaj ministar ne vodi resor dobro?

Nisam to rekao. Imamo dobru suradnju s ministarstvom, ministrom Cappellijem i HTZ-om. Govorim načelno. 

Uskoro video…

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.