"Mi smetamo samo onima koji se ne ponašaju etično"

Vijesti 03. kol 201810:23 > 10:38
N1

U N1 Studiju gostovala je predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Nataša Novaković. Komentirala je novi zakon koji uređuje djelovanje tog tijela te činjenicu da je pušten u e-savjetovanje bez da je dan na uvid radnoj skupini čija je ona bila članica

Nataša Novaković kaže da im zakon nije dostavljen prije nego je stavljen na savjetovanje javnosti nego da ga je vidjela prije dan i pol. 

Podsjetimo, prva verzija zakona je predviđala ukidanje svih ovlasti Povjerenstva  osim kontroliranja imovinskih kartica. Novaković kaže da je taj prijedlog zakona bio izrazito loš. 

Kaže da najnovija verzija nema nekih znatnih poboljšanja, ima nekih dobrih i loših prijedloga, ali zakon nije veliki iskorak, smatra predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa. 

Dobro je da se proširuje krug dužnosnika koji će biti obuhvaćeni zakonom pa se sada npr. uključuje HBOR. Novaković smatra da je dobro i uvođenje kazni za tijela koja im ne dostavljaju evidenciju, ali upozorava da nema zadanih rokova kada se ta dokumentacija mora predati. 

Radna skupina je predlagala da pod nadležnost zakona dođe i Izvanredni povjerenik za Agrokor, veleposlanici, ali i dužnosnici tvrtki u vlasništvu lokalnbe samouprave, no to nije usvojeno. 

“Mi smo to na sastanku izlagali, nitko nije imao većih primjedbi, čak su se složili da bi se zakon trebao spustiti na lokalnu razinu, ali ništa od toga nije stavljeno u zakon”, kaže Novaković. 

Odgovorila je i na pitanje misli li da Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa nekome smeta. “Da li smetamo, to ružno zvuči, ali to ne bi trebalo biti tako, trebali bi poboljšati klimu i upravu, mislim da je super da postoji ovakvo tijelo, mi možemo smetati samo onima koji se ne ponašaju etično”, kaže predsjednica Povjerenstva. 

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.