Obilježava se Međunarodni dan nestalih

Vijesti 30. kol 201809:41 > 09:43
24sata

Diljem svijeta 30. kolovoza obilježava se Međunarodni dan nestalih. Prilika je to da se svi prisjetimo nestalih osoba i iskažemo podršku obiteljima koje nisu ostvarile svoje temeljno humanitarno pravo – doznale istinu o sudbinu svojih najmilijih.

U ovom trenutnu Hrvatski Crveni križ ima otvoreno više od 3300 zahtjeva za traženjem nestalih osoba.

Najveći broj nestalih osoba u evidencijama Hrvatskog Crvenog križa još je uvijek vezan uz traženja osoba nestalih tijekom ratnih zbivanja na području Republike Hrvatske. Prije 27 godina, početkom Domovinskog rata, brojne obitelji obraćale su se Hrvatskom Crvenom križu tražeći bilo kakvu vijest o svojim članovima. Krajem 1991. godine u Hrvatskom Crvenom križu bilo je pokrenuto više od 18.000 zahtjeva za traženje. Iako je veliki broj traženja riješen, još uvijek preveliki broj obitelji nema vijesti o nestalim članovima. Otvorena su još uvijek 2.027 zahtjeva koja se odnose na razdoblje od 91. do 95. godine – 1.630 zahtjeva za traženje osoba za koje obitelji nemaju vijesti o njihovoj sudbinu i 397 onih za koje se zna da su smrtno stradali, ali nije poznato gdje su njihovi posmrtni ostaci, objavio je Crveni križ.

Ove godine središnji skup obilježavanja Međunarodnog dana nestalih osoba održat će se u Karlovcu, u organizaciji Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja, Udruge „Hrvatski Feniks“, te Zajednice udruge hrvatskih civilnih stradalnika Domovinskog rata i Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata.

Plenković: Traga se za još 1508 osoba nestalih u Domovinskom ratu

Predsjednik Vlade Andrej Plenković rekao je u četvrtak povodom Međunarodnog dana nestalih osoba kako je pitanje nestalih osoba tijekom Domovinskog rata još uvijek aktualno i važno pitanje u Hrvatskoj i da se još uvijek traga za 1508 nestalih osoba, a Ministarstvo hrvatskih branitelja i sve druge službe u suradnji s drugim državama i međunarodnim organizacijama nastavit će raditi na rješavanju tog problema.

“Pitanje nestalih osoba tijekom Domovinskog rata još uvijek je aktualno i važno pitanje u Hrvatskoj. Mi smo kao Vlada i država napravili puno da se pronađu nestali i posmrtni ostaci onih za koje znamo da su, nažalost, umrli, a vode se među nestalima”, istaknuo je Plenković na početku Vladine sjednice.

Veliki posao je napravljen, još uvijek ostaje proces traženja za još 1508 osoba nestalih tijekom Domovinskog rata, Ministarstvo branitelja i sve druge službe će u suradnji i s drugim država i međunarodnim organizacijama nastaviti raditi na rješavanju problema koji je ključan i najvažniji za obitelji nestalih osoba, kazao je Plenković.

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović uključila se u akciju 24sata objavom siluete na svom Facebook profilu te je na taj način odala počast nestalima. Silueta je službeni simbol nestalih Međunarodnog crvenog križa.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.