Državni ured za reviziju Saboru dostavio 55 izvješća

Vijesti 18. ruj 201815:14 > 15:19
Patrik Macek/PIXSELL

Subjekti koji ne postupe po nalazima i preporukama državne revizije ubuduće bi mogli biti novčano kažnjavani, a među subjektima revizije trebala bi se naći i Hrvatska narodna banka, predviđa se izmjenama zakona o Državnom uredu za reviziju koje su u proceduri, doznaje se u tom Uredu koji je u utorak Hrvatskom saboru dostavio 55 izvješća.

Od 55 izvješća 35 su o obavljenoj financijskoj reviziji, 13 o reviziji učinkovitosti korištenja vanjskih usluga u trgovačkim društvima, a sedam o obavljenoj provjeri preporuka što ih je Ured davao u prošlim revizijama.

Nakon financijske revizije osam ministarstava, šest ih dobilo bezuvjetno, a dva uvjetno mišljenje – Ministarstvo turizma za financijske izvještaje, a Ministarstvo gospodarstva za usklađenost poslovanja.

Ministarstvo turizma dobilo je uvjetno mišljenje jer je obveze i potraživanja prema državnom proračun iskazalo manje za 8, 9 milijuna kuna, rekla je pomoćnica glavnog državnog revizora Bisreka Čoh Mikulec.

Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta je za usklađenost poslovanja dobilo uvjetno mišljenje, i to stoga što za 65 milijuna kuna potraživanja nema utvrđen rok povrata tih sredstava, a to se odnosi na oko 40 milijuna kuna zajma koji su dali Gradu Šibeniku te 25 milijuna kuna potraživanja od županija za neiskorištena sredstva prema programu Inovacije u prerađivačkoj industriji.

To je ministarstvo, utvrdila je državna revizija, zaključivalo i ugovore o djelu s vanjskim suradnicima za neke poslove koji su iz njegova djelokrugu, a što nije u skladu sa zakonom.

Novost je da Državni ured za revizija sada, umjesto jednog, zajedničkog mišljenja o financijskim izvještajima i poslovanju, daje dva odvojena mišljenja – o financijskim izvještajima te o usklađenosti poslovanja.

Revizija nije imala zamjerki na rad ministarstava obrane, financija, uprave, demografije, rada te zaštite okoliša u prošloj godini.

Saboru su poslana i izvješća o obavljenoj financijskoj reviziji 27 lokalnih jedinica, od čega šest gradova i 21 općini. Za deset jedinica izraženo je bezuvjetno mišljenje i na financijske izvještaje i na usklađenost poslovanja, dio ih ima miješana izvješća odnosno bezuvjetno za jedno a uvjetno za drugo. Uvjetna mišljenja i za financijske izvještaje i za usklađenost poslovanja dobilo su gradovi Garešnica i Ploče te općine Borovo, Cista Provo, Janjina, Lanišće, Lećevica, Lišane Ostrovičke, Pašman i Polača.

Najčešće nepravilnosti kod korisnika državnog proračuna i lokalnih jedinica odnose se na računovodstveno poslovanje, ostvarenje prihoda i izvršenje rashoda.

Kod lokalnih jedinica, tumači Čoh Mikulec, to se odnosi na to da im financijski izvještaji nisu u potpunosti točni i istiniti, ne vode sve poslovne knjige koje trebaju ili one koje vode nemaju sve podatke, popis imovine, obveza i potraživanja nije cjelovit itd.

Državni ured za reviziju provjerio je opravdanost korištenja vanjskih usluga u 13 subjekata, ocijenivši da su u tri društva, među njima i u Hrvatskoj pošti, vanjske usluge korištene svrhovito i ekonomično.

Kod sedam subjekata revizija je provjerila i kako provode ranije preporuke koje im je dala, pri čemu je kod tri subjekta ocijenila da je postignut zadovoljavajući napredak, dok u četiri nije postignut zadovoljavajući napredak. Revizija je tako ocijenila da ni HRT nije postigao zadovoljavajući napredak, jer je ta javna ustanova provela 32 preporuke, a 19 nije. HRT je proveo manje značajne preporuke, ocijenila je državna revizija.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.