Događaji koji su obilježili Hrvatsku u 2018. godini

Vijesti 30. pro 201818:10 > 18:18
Patrik Macek/PIXSELL (ilustracija)

Trebala je to biti, po tko zna koji put, godina velikih reformi. U njoj nije bilo predviđenih redovnih izbora, pa se ni politika nije mogla praviti da ima važnijeg posla od rada za opće dobro. No, u njoj nije prošao tjedan bez neke manje ili prilično velike afere. Iako je u jednom trenutku Andrej Plenković visio o niti, iz nje izlazi kao pobjednik.

“Neka vrate, naprave jednu gestu i vrate kompaniji novac za sve što smatraju da je suvišno i nezasluženo. Mene niti je itko pitao niti sam znao tko će biti podizvođači, a još manje kolike će im biti naknade”, rekao je Plenković.

Grašci znoja na njegovu licu nisu ostavljali mjesta sumnji: bio je to vjerojatno najgori trenutak za Andreja Plenkovića u 2018. Afera Borg bila je u punom jeku, iz dana u dan portal Index je objavljivao prepisku između ljudi koji su prvo napisali Lex Agrokor, a potom bili angažirani u procesu izvanredne uprave, i to za astronomske honorare.

“Ne dolazi u obzir da ja politički, a još manje Vlada ili HDZ trpe štetu ili odgovaraju zbog takve situacije”, rekao je Plenković i brzo našao žrtveno janje – Martina Dalić dala je neopozivu ostavku na mjesto potpredsjednice Vlade i ministrice gospodarstva.

Nedugo nakon toga, Plenkovićeva će kola krenuti uzbrdo. Stizat će ga, naravno, i Istanbulska konvencija i javno snažno podijeljeni HDZ, udarat će ga i referendumima i inicijativama, prijetit će mu Todorić koji je na kraju ipak izručen Hratskoj. No iz većine tih bitaka Plenković će izlaziti – snažniji. Pogotovo iz jedne.

“Bude li to doprinijelo rješavanju sudbine ijednog nestalog civila, smatrat ću ga uspješnim”, rekla je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, koja je tako javnosti objašnjavala zašto je bez konzultacija s Vladom u Hrvatsku pozvala srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića.

Premijer je zauzvrat baš u tom trenutku otvorio pitanje ratne odštete Srbije Hrvatskoj – i to kao poruku predsjednici.

Bila je to samo jedna epizoda u seriji sukoba Pantovčaka i Banskih dvora koji je obilježio godinu, predsjednica je na svakom koraku kritizirala Vladu, promijenila neobjašnjivo stav oko marakeškog kompakta i odlazila sve više i više udesno. HDZ se ljutio na nju i njezine savjetnike.

No, onda je krenula afera SMS i sve se glasnije moglo čuti da je i Kolinda Grabar Kitarović, ili barem njena predizborna kampanja, možda bila povezana s Franjom Vargom. Pa se predsjednikca riješila svojih savjetnika Galića i Radeljića. Radeljić je tvrdio da mu je prijetila SOA, no premijer je brzo pokazao kakvi vjetrovi sada pušu.

“Mislim da se u toj priči od muhe radi slona”, rekao je.

Pa tako sada i premijer i predsjednica u idiličnom suživotu ulaze u još jednu, ovaj put ipak izbornu godinu. Za koju se jedino može očekivati da neće biti – mirna.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.