Glavaš može ostati u pritvoru do 5. svibnja 2016.

Vijesti 30. ožu 201517:07 > 17:09
CROPIX/Vlado Kos

Vijeće Vrhovnoga suda RH odlučilo je da istražni zatvor za Branimira Glavaša može trajati do 5. svibnja 2016. godine. Vijeće se u obrazloženju referiralo na odluku Ustavnog suda.

Istovremeno, danas je na sudu zaprimljen prijedlog Glavaševog odvjetničkog tima da se ukine istražni zatvor Glavašu zbog teškog zdravstvenog stanja.

“Odvjetnici svoj zahtjev obrazlažu time da bi temeljno ljudsko pravo na život trebalo biti ispred ograničenja na slobodu i svih drugih zapreka” rekao je glasnogovornik Županijskog suda u Zagrebu Krešimir Devčić.

VEZANE VIJESTI

Sjednica Izvanraspravnog vijeća će se održati u utorak u 12 sati na kojoj će se odlučivati o Glavaševom zahtjevu.

Podsjećamo, zbog narušenog zdravstvenog stanja Branimir Glavaš hitno je jučer prevezen u zatvorsku bolnicu u Svetošimunskoj ulici u Zagrebu, gdje je i zadržan. Sinoć mu je stanje navodno bilo kritično.

Glavaš već 25 dana štrajka glađu, te uzima samo tekućinu nakon što je opet završio u istražnom zatvoru u Remetincu.

Ustavni sud u siječnju je ukinuo presudu Glavašu u slučajevima ‘Garaža’ i ‘Selotejp’ u kojima je pravomoćno osuđen na osam godina zatvora. O predmetu će ponovno odlučiti Vrhovni sud. Glavašu je, podsjetimo, određen istražni zatvor jer je Vrhovni sud zaključio da je, prema Zakonu o kaznenom postupku, takva mjera obvezna za okrivljenike kojima je izrečena kazna veća od pet godina.