Đapić razmišlja o referendumskoj inicijativi o Bleiburgu

Vijesti 17. svi 201916:05 > 16:17
Luka Stanzl/PIXSELL

Predsjednik Demokratskog saveza nacionalne obnove (DESNO) Anto Đapić u petak se založio da se komemoracija za bleiburške žrtve od iduće godine održava u Hrvatskoj.

Anto Đapić je to rekao na konferenciji za novinare na kojoj je predstavio “Deklaraciju o nacionalnom odnosu prema žrtvama Bleiburga i Križnog puta” u kojoj se naglašava da “odnos prema nacionalnim svetinjama, prošlosti i identitetu ne može biti plod civilnih improvizacija i izraz pojedinačnih volja zainteresiranih grupa u Hrvatskoj”, već država mora preuzeti odgovornost za zaštitu svog identiteta.

Po njegovim riječima, ovogodišnje obilježavanje tragedije na Bleiburgu odvija se u sumornoj atmosferi zbog nezainteresiranosti hrvatske države, stoga je izrazio zadovoljstvo što je Hrvatska biskupska konferencija objavila kako razmatra prijedlog da se ubuduće komemoracija održava u Hrvatskoj.

“DESNO će osmisliti kompletni zakonodavni okvir i rješenja za primjereno i obvezujuće ponašanje države prema hrvatskoj prošlosti i najvažnijim događajima. Komemoracija žrtvama Bleiburga i Križnog puta te istraživanje cjelovite istine oko Jasenovca bit će nosivi stupovi te inicijative”, rekao je Đapić.

Smatra da s Austrijom treba pristupiti međudržavnom uređivanju korištenja spomen kompleksa na Bleiburgu, te osmisliti i izgraditi primjeren muzejski i edukativni kompleks.

Također treba uspostaviti međunarodni centar za istraživanje događaja na Bleiburgu i Križnim putevima, kao i za istraživanje komunističkih zločina protiv srednjoeuropskih naroda, s naglaskom na stradanja i progone hrvatskoga naroda.

“Dan 15. svibnja, koji je i danas naznačen Danom sjećanja na hrvatske žrtve, treba proglasiti službenim ‘Danom sjećanja hrvatskog naroda prema žrtvama komunističko-jugoslavenskog zločinstva’ te obilježiti u svim državnim, društvenim i nacionalnim institucijama”, rekao je Đapić.

Kad je riječ o Počasnom bleiburškom vodu, Đapić kaže da ga treba sačuvati kao važnu instituciju i ozakoniti posebnim zakonom te osigurati da njegova uloga ostane zapamćena u nacionalnoj povijesti.

Ako do proljeća 2020. godine ti zahtjevi ne budu ozakonjeni, spremni smo pristupiti osmišljavanju zakonodavne referendumske inicijative o tome, poručio je Đapić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows | i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram