Novaković: Moja ostavka više nije opcija

Vijesti 14. lip 201918:10 > 18:24
N1

Naš reporter Elvir Mešanović za Dnevnik N1 televizije razgovarao je s predsjednicom Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Natašom Novaković.

“Povjerenstvo je uputilo Hrvatskom saboru zahtjev dužnosnika Andreja Plenkovića za mojim izuzećem, zajedno s mojim očitovanjem. Danas smo konačno, nakon što smo dobili pisani otpravak odluke suda vezano za Martinu Dalić podnijeli i to Hrvatskom saboru, zajedno s mojim očitovanjem. Čekamo da nam Sabor odgovori na dopis, odnosno da uputi nadležnom tijelu zahtjev dužnosnika i moje očitovanje”, odgovorila je Nataša Novaković na pitanje koji je idući korak nakon svih događanja danas.

HDZ kaže da bi o svemu trebao odlučivati Ustavni sud?

“Ne bih to u ovom trenutku komentirala. Mogu reći, ispred Povjerenstva, da smo stava da bi o tome trebalo, sukladno Zakonu o općem i upravnom postupku, odlučivati tijelo koje nas nadzire, tako stoji u zakonu. Koje je tijelo, to je sad upitno – je li to Odbor za izbor, imenovanja i upravne poslove ili Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav, jedan nas bira, jedan razmatra naša godišnja izvješća. Mi smo uputili dopise i očitovanja Hrvatskom saboru pa da oni upute nadležnom tijelu i mi sad čekamo da to Hrvatski sabor napravi”, kazala je predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa.

Razmišljate li da se obratite Upravnom sudu?

“Razmišljalo je povjerenstvo i o tome, s obzirom da, ako gledate široko taj nadzor nad Povjerenstvom, možete reći da Upravni sud radi nadzor nad našim radom, pogotovo u kontekstu naših odluka. to je korak o kojem razmišljamo, ali moramo prvo vidjeti što će nam odgovoriti Hrvatski sabor.”

Događa li se opstrukcija rada Povjerenstva?

VEZANA VIJEST

“Ne znam je li opstrukcija, ali definitivno nam nije lako raditi posao, imamo zastoje u dva predmeta u ovom trenutku. Postavlja se pitanje hoće li i drugi dužnosnici tražiti iz nekih razloga izuzeće i tako blokirati rad Povjerenstva. Ovo je situacija koju bi svakako trebalo što prije riješiti na bilo kojinačin. Mi predlažemo to da Hrvatski sabor uputi u hitnu proceduru izmjene i dopune Zakona o sprječavanju sukoba interesa, da se riješi ne samo tko je nadležan, nego i u kojem roku. I rokovi su bitni.”

Andrej Plenković danas je kazao da nije nova informacija da ste radili u HUP-u, nego odluka Upravnog suda?

“Činjenica je da je iz današnje izjave premijera proizlazi da je znao da sam radila u HUP-u i prije šest mjeseci, kada je dobio odluku o pokretanju ovog postupka i da mu to nije smetalo sve do dan prije nego što je trebalo razmatrati njegov predmet. Očito mu to do tada nije smetalo.”

Ustavni sud trebao bi odlučiti o slučaju Tomislava Karamarka – kako bi odluka mogla utjecati na daljnji rad Povjerenstva?

“Ta odluka, ovisno o tome kakva će biti, može utjecati ne samo na predmet Andreja Plenkovića, nego i na sve ostale predmete ukoliko bi išla u smjeru u kojem su novine to pisale zadnjih tjedan dana – a to je da bi se Povjerenstvu onemogućilo da vodi postupke povodom načela. Onda bismo doista imali problem jer imamo pedesetak predmeta vezanih uz načela. Vidjet ćemo kada odluka bude tu.”

Ranije ste izjavili da razmišljate o ostavci – je li to i dalje slučaj?

“Bio je to težak tjedan i trenutak kada sam to izjavila. Događale su se odluke sudova suprotne svim dosadašnjim praksama, koje su išle protiv Povjerenstva. Imamo zakon za koji ne znamo kakav će biti, koji bi mogao sužavati naše ovlasti, onda se desio zahtjev za izuzećem od premijera i doista, u tom trenutku, sam razmišljala o napuštanju pozicije. U ovom trenutku više o tome ne razmišljam. To u ovom trenutku nije opcija”, zaključila je Novaković.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows | i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram