SDP traži izmjene Zakona o sukobu interesa: "O ovome se mora napokon odlučiti"

Vijesti 19. lip 201909:24 > 09:49
N1

SDP je u hitnu proceduru poslao izmjene Zakona o sprječavanju sukoba interesa. Traže da o izuzeću odlučuje Visoki upravni sud.

“Budući da postoji ozbiljan spor o izuzeću, a vladajući ništa ne žele poduzeti, na nama iz opozicije je da pokušamo predložiti rješenja. Pokušali smo da o tome odlučuje Sabor, to se nije prihvatilo. Sada smo podnijeli zakon prema kojem bi i o slučaju Andreja Plenkovića i o slučaju Martine Dalić trebao odlučivati Visoki upravni sud – zato što se radi o neovisnom pravnom tijelu koje ima nadležnost nad čitavom RH i jer se radi o drugostupanjskom tijelu u kojem sjede osobe koje mogu odlučivati o zakonitosti akata lokalne samouprave “, u razgovoru za N1 u Hrvatskom saboru kazao je SDP-ov Peđa Grbin

VEZANE VIJESTI

Upitan kako komentira izjavu HDZ-ovog Branka Bačića da “brže Peđa i SDP mjenjaju stavove nego čarape”, budući da su prvo predlagali da o izuzeću predsjednice Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Nataše Novaković odlučuje saborski Odbor za izbor i imenovanja, a sada predlažu da odlučuje Visoki upravni sud, Grbin kaže da je njihov jedini cilj da do odluke napokon dođe. 

“SDP predlaže sva moguća rješenja, samo da se o ovome napokon odluči. Predlažemo da se izmijeni zakon i da se u zakonu eksplicitno riješi ono što gospoda iz HDZ-a nazivaju rupom u zakonu. Ako HDZ dođe sa suvislim prijedlogom, koji ima glavu i rep, mi smo to spremni prihvatiti. Ali neće jer im nije u interesu.”

“Ako ništa što SDP nudi nije dobro, što ćete vi ponuditi”, pita Grbin.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows | i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram