Peđa Grbin: Josipa Rimac je "hodajuće oličenje sukoba interesa"

Vijesti 09. ruj 201911:11 > 11:15
N1

Saborski zastupnik SDP-a bio je gost N1 Studija uživo.

Komentirao je napetosti između Hrvatske i Srbije, kao i posljednju izjavu premijerke Srbije Ane Brnabić da je “revizija povijesti koja se događa u Hrvatskoj zastrašujuća”.

“Nevjerojatno mi je da osoba na čelu države koja rehabilitira Dražu Mihajlovića uzima sebi za pravo bilo kome dijeliti lekcije. To je sve što treba reći o njezinom istupu”, kazao je Peđa Grbin

VEZANA VIJEST

“Čini mi se da su poruke koje dolaze iz Srbije, kao i dobar dio odgovora koji idu natrag iz Hrvatske, usmjereni na skupljanje unutarnjopolitičkih poena, pogotovo ako govorimo o Vučiću i Vulinu, a tu ne zaostaju pretjerano ni Kolinda Grabar-Kitarović i premijer Andrej Plenković. Puno manje su usmjerene na rješavanje odnosa između Hrvatske i Srbije.”

Upitan što bi za odnose Hrvatske i Srbije, kao i proces pristupanja Srbije Europskoj uniji, trebalo značiti predsjedanje Hrvatske Europskom unijm, kazao je to vrijeme treba biti usmjereno na Europu.

“Predsjedanje Europskom unijom treba biti usmjereno na unutarnje probleme Europske unije. Dobivamo priliku zadati smjer, boju Europske unije za tih šest mjeseci, koji bi trebali biti usmjereni na Europu. Ali to ne znači da treba iskoristiti to vrijeme za prezentiranje nacionalnih prioriteta, kako u Europskoj uniji, tako i u odnosu na proširenje. Velik sam proponent proširenja. Kao što su uvjeti postavljani Hrvatskoj, ali i Bugarskoj, Rumunjskoj, Sloveniji itd., tako moraju biti postavljeni i državama koje žele ući u Europsku uniju u budućnosti – poštivanje europskih vrijednosti, ljudskih prava, vrijednosti moderne demokracije – svega onoga što se u Srbiji nažalost ne poštuje. Srbija trenutno nije država koja ispunjava uvjete za ulazak u Europsku uniju.”

Zadovoljan je, kaže, porukama koje Zoran Milanović šalje u dosadašnjoj kampanji za predsjedničke izbore, a uvjeren je u njegovu pobjedu. 

#related-news_0

“Za rezultat ovih izbora se ne bojim previše. Vjerujem da ćemo nakon pet godina sramote napokon dobiti nekoga tko svoj posao radi odgovorno, u skladu s Ustavom i koga se ne moramo sramiti.”

Osvrnuo se i na komentar premijera Andreja Plenkovića vezano za pokretanje postupka protiv njega i članovi te bivših članova Vlade pred Povjerenstvom za odlučivanje o sukobu interesa. Podsjetimo, Plenković je pokretanje postupka zbog puta u Helsinki nazvao “suvišnim” i “nepotrebnim”.

“U jednom postupku protiv njega izmišlja razne razloge za izuzeće, a onda u drugom slučaju sabotira djelovanje Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa. Prvo ne dostavi podatke koji se od njega traže, a koje je bilo jednostavno dostaviti, a kada se otvori postupak jer nije dostavljao podatke – onda govori o uroti protiv njega.” 

#related-news_0

Komentirao je i ostavštinu bivšeg ministra uprave Lovre Kuščevića, odnosno rad na novom Zakonu o sprječavanju sukoba interesa.

“Ja ne znam bih li se smijao ili plakao kada se sjetim što se sve tu događalo. Znate li tko je osoba u Kuščevićevom ministarstvu bila zadužena za izradu toga zakona – gospođa Josipa Rimac, koja je hodajuće oličenje sukoba interesa. Ta politička pojava je od prvog dana u svakoj radnji bila uključena u sukob interesa. A koji ministar je na čelu toga – Lovro Kuščević, koji je prekršio gotovo svaki članak Zakona o sprječavanju sukoba interesa. Ali se Povjerenstvo njime neće baviti jer nije kršio samo taj zakon, već i Kazneni zakon, pa je u domeni rada DORH-a. Dakle, to dvoje ljudi je trebalo biti jamac da će Hrvatska dobiti kvalitetne antikorupcijske mjere u vidu Zakona o sprječavanju sukoba interesa – neće”, zaključio je Peđa Grbin.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows | i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram