Na Plesu održana prezentacija remontiranih helikoptera Mi-171Sh

Vijesti 23. ruj 201913:51 > 13:59
MORH

U vojarni "Pukovnik Marko Živković" na Plesu u ponedjeljak, 23. rujna 2019. održana je prezentacija završetka remonta helikoptera Mi-171Sh iz sastava Eskadrile višenamjenskih helikoptera 91. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, navode iz MORH-a.

Prezentaciju kojom je predstavljen generalni remont helikoptera Mi-171Sh za sve prisutne održao je načelnik Stožera i zamjenik zapovjednika HRZ-a brigadni general Michael Križanec, a prezentaciji su prisustovali i potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane Damir Krstičević, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga general zbora Mirko Šundov, veleposlanik Ruske Federacije u RH Anvar Sarvarovič Azimov, zamjenik načelnika GS OS RH general-pukovnik Drago Matanović, direktor Glavnog stožera viceadmiral Robert Hranj, zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva brigadni general Mato Mikić, posebni savjetnik ministra obrane Božo Kožul, predstavnici Zrakoplovno-tehničkog centra i drugi visoki uzvanici, navodi Ministarstvo obrane Republike Hrvatske u priopćenju za medije

“Drago mi je vidjeti ovdje postrojene remontirane helikoptere Mi-171 Sh jer ste na taj način dobili vrijedno sredstvo koje će u sljedećim godinama osigurati vašu punu operativnu sposobnost i spremnost u izvršenju svih zadaća”, kazao je ministar čestitavši ovim putem pripadnicima Eskadrile njihov dan, u spomen na 23. rujna 1991. godine kada je prvi transportni helikopter preletio na oslobođeno letjelište Lučko. Podsjetio je kako je upravo taj helikopter bio početak stvaranja eskadrile koja danas, 28 godina kasnije, u svome sastavu broji 24 helikoptera.

Remontirani helikopteri koriste se u operativnom radu i u obavljanju zadaća što dokazuje da je remont kvalitetno napravljen

Ministar je također istaknuo kako je sretan što je ovaj remont proveden kvalitetno i uspješno istaknuvši: “Drago mi je da se remontirani helikopteri, koji su predani, već koriste u operativnom radu i u obavljanju zadaća što dokazuje da je remont kvalitetno napravljen”.

Dodao je kako su do 1. rujna ove godine helikopteri Hrvatskog ratnog zrakoplovstva ostvarili 1714 medicinskih letova, prevezli 670 pacijenata te sudjelovali u 13 intervencija traganja i spašavanja te napomenuo kako je ovim remontom osigurano provođenje svih zadaća kao i prije remonta, od vojnih zadaća unutar Hrvatske, sudjelovanje u međunarodnim operacijama te pomoć civilnom stanovništvu u sklopu sustava domovinske sigurnosti, uključujući potragu i spašavanje na kopnu i moru, hitni zračni medicinski prijevoz, gašenje požara i drugo.

“Iako je sposobnost djelovanja u zahtjevnom međunarodnom okružju vrlo važna, za naše sugrađane je još važnije što se u potporu vas, pripadnika Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, uvijek mogu pouzdati”, kazao je general zbora Mirko Šundov napomenuvši kako država čini sve kako bi u složenim gospodarskim prilikama modernizirala i opremila Hrvatsku vojsku.

MORH

Zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva brigadni general Mato Mikić rekao je ovom prilikom: „Hrvatsko ratno zrakoplovstvo ponovno posjeduje kompletnu flotu helikoptera Mi-171 Sh s punim letnim resursom te je raspoloživo za sve zadaće kako na zemlji, tako i van granica Republike Hrvatske“.

Veleposlanik Ruske Federacije u RH Anvar Sarvarovič Azimov zahvalio je na suradnji i kazao kako je Ruska federacija otvorena za rad i pomoć na budućim projektima.

Tehničar letač na današnjem letu bio je desetnik Goran Bezuk, sin pokojnog brigadira Vladimira Bezuka, koji je zajedno s umirovljenim general-bojnikom Vladom Bagarićem te pokojnim Ivanom Kolenkovićem 23. rujna 1991. godine osposobio prvi transportni helikopter Mi-8 za tehnički prelet.

Ugovor o remontu deset helikoptera MI-171Sh u vrijednosti 206.943.143,20 kuna s PDV-om, potpisan je 2017. godine sa Zrakoplovno tehničkom centrom d.d.

Inozemni partner ZTC d.d. u provedbi remonta bila je ruska tvrtka “Russian Helicopters” iz Ruske Federacije sa svojom tehničkom podrškom.

Riječ je o deset helikoptera Mi-171Sh Hrvatskog ratnog zrakoplovstva na kojima je uspješno proveden remont, operativni su stigli u postrojbu, imaju sve tražene sposobnosti i koriste se u obavljanju zadaća. Na helikopterima Mi-171Sh ugovoren je i proveden remont svih sustava višenamjenske inačice helikoptera Mi-171Sh, tako da su helikopteri zadržali sve sposobnosti koje su imali i prije remonta.

Ovi helikopteri koriste se za humanitarne akcije pružanja pomoći civilnim institucijama kroz akcije potraga i spašavanja, hitne medicinske letove, prijevoz organa za transplantaciju, gašenje požara te u NATO operaciji potpore miru KFOR. Dva remontirana helikoptera od kolovoza 2019. sudjeluju u NATO operaciji potpore miru KFOR na Kosovu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows | i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram