Anto Đapić objavljuje kandidaturu za predsjednika države

Vijesti 25. ruj 201910:56 > 10:58
N1

Kako doznajemo, predsjednik Demokratskog saveza nacionalne obnove (DESNO) Anto Đapić, u subotu će najaviti svoju kandidaturu za predsjednika Republike Hrvatske.

Krajem godine građani Hrvatske odlučit će tko će sljedećih pet godina biti predsjednik ili predsjednica Republike, a među pretendentima za predsjedničku utrku već je više od deset zainteresiranih.

Ilustracija

Državno izborno povjerenstvo (DIP) podsjetilo je nedavno koje uvjete mora ispuniti osoba da bi se i formalno mogla nazvati predsjedničkim kandidatom.

Predsjednički kandidat će biti onaj koji skupi 10 tisuća potpisa i kad DIP potvrdi njegovu kandidaturu, sada su to sve ‘potencijalni kandidati’, poručili su iz Povjerenstva ponukani činjenicom da se u javnosti učestalo i pravno neutemeljeno koristi pojam predsjednički kandidat.

VEZANA VIJEST

Prema zakonu, kandidate za predsjednika Republike mogu predlagati političke stranke i birači. Kad ga predlažu birači, naziva se „nezavisnim kandidatom“.

Za pravovaljanosti kandidature i stranke i birači moraju prikupiti najmanje 10.000 potpisa birača, dakle punoljetnih hrvatskih državljana. Potpisi birača prikupljaju se isključivo na propisanom obrascu čiji sadržaj i oblik propisuje Državno izborno povjerenstvo za te izbore.

Uz prijedlog kandidata prilaže se sudski ovjereno očitovanje kandidata o prihvaćanju kandidature.

Prijedlozi kandidata moraju DIP-u prispjeti najkasnije u roku od 12 dana od dana raspisivanja izbora.