"Tuđman je rekao da je NDH bila i izraz težnje hrvatskog naroda za slobodom"

Vijesti 30. ruj 201912:20 > 12:38
N1

Predsjednički kandidat i predsjednik stranke Desno bio je gost N1 Studija uživo. Pojasnio je na kojim temeljima planira voditi predsjedničku kampanju.

“Ja sam prvo najavio zalaganje za osnaživanje hrvatske države koja se mora odraditi promjenom izbornog sustava koji mora osigurati integraciju hrvatskog društva koje je podijeljeno po raznim osnovama, a po izbornom zakonu katastrofalno”, rekao je i  kao glavne krivce za to prozvao HDZ i SDP i izmjene izbornog zakona 2004. godine.

Đapić kaže kako želi zaštititi i hrvatsko državljanstvo. “S ta dva preduvjeta možemo na ozbiljan način razgovarati o ovlastima predsjednika države.”

Smatra da se 2000. išlo na obračun s funkcijom predsjednika, a on želi nastaviti politiku Franje Tuđmana. Tražit će od protukandidata da se očituju na njegov uvodni govor i pitanja koja će im postaviti.

“Inzistiram na završetku pretvaranja hrvatskog naroda u političku naciju”, rekao je i pojasnio da pod tim misli da su svi građani Hrvatske politički Hrvati.

VEZANE VIJESTI

Inzistira da Hrvatska bude jedna izborna jedinica, da nema manjinske i liste dijaspore i da se svima omogući koji su Hrvati da dobiju državljanstvo. Nakon toga bi išao na promjene Ustava.

Smatra da bi se na taj način natjeralo stranke da stavljaju najistaknutije kandidate. Ne sviđa mu se da osam zastupnika manjina “koji su u Sabor došli s 20.000 glasova” odlučuju o proračunu, zakonima itd.

Za zastavu HOS-a na predstavljanju kaže da je on pripadnik HOS-a i da je ponosan na to. Vjeruje u razum hrvatskog naroda i u tome vidi svoju realnu mogućnost da uđe u drugi krug predsjedničkih izbora i ukriži političke stavove s aktualnom predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović kojoj zamjera što je snažnije kritizirala NDH nego predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

“Moj je stav na tragu Franje Tuđmana koji je rekao na prvom Općem saboru HDZ-a, gdje sam bio kao jedan od osnivača HDZ-a, gdje je rekao da NDH nije bila samo fašistička tvorevina nego izraz volje i težnje hrvatskog naroda za svojom slobodom i neovisnošću.

Ne može nijedan predsjednik ići ispod te razine jer je upravo tom rečenicom prvi hrvatski predsjednik okupio hrvatski narod”, zaključio je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter |Facebook | Instagram.